Deputatul Cseke Attila a anunţat joi că s-a abţinut, în comisia de administraţie publică a Camerei, de la votarea modificării Ordonanţei de Guvern 114/2007 privind protecţia mediului, întrucât, în baza unei noi prevederi, primarii vor putea fi amendaţi cu sume uriaşe, între 30.000 şi 60.000 lei, dacă în localităţile pe care le conduc spaţiile verzi ocupă suprafeţe sub 26 metri pătraţi, cât recomandă Uniunea Europeană.

"Doar două oraşe din România ating această suprafaţă, din câte cunosc eu, Craiova şi Braşovul", a amintit Cseke, vorbind apoi despre motivele care l-au determinat să nu fie de acord cu noua reglementare ce va intra în vigoare din luna decembrie a acestui an.

"Dacă vrem zone verzi în plus, nu trebuie să începem să amendăm primarii, ci să avem un program naţional prin care să-i ajutăm să crească suprafeţele de spaţii verzi. Am şi atras atenţia Ministerului Mediului că ar trebui o analiză care să recunoască faptul că n-am reuşit să atingem acest obiectiv în ultimii şase ani şi un program care să ducă la acest rezultat", a argumentat deputatul UDMR.

Pe de altă parte, Cseke a spus că nu consideră normal să rişte să fie amendaţi inclusiv primari care se află la primul lor mandat, deoarece aceştia ar fi traşi la răspundere pentru ceea ce nu au făcut predecesorii lor, dar şi că amenzile vor fi achitate, până la urmă, tot de primării, din banii tuturor cetăţenilor, care ar putea fi folosiţi mai bine pentru aplicarea unui program de creştere a suprafeţelor de spaţii verzi.