De fiecare dată când realitatea mă pune în contact cu politica preşedintelui PSD Bihor, Ioan Mang, mă încearcă jena la fel cum pe CTP, când zice ceva de Ponta, îl cuprinde invariabil lehamitea.

Ce s-a întâmplat nou în legătură cu cel dintâi PSD-ist al judeţului? Nimic altceva decât că publicul află cum a transformat organizaţia judeţeană, dar şi instituţiile administraţiei publice pe care le tutelează, într-o afacere de familie.

Încă mult înainte să-şi fi băgat soţia şefă la Femeile Social-Democrate, pesediştii de la talpa partidului vorbesc despre o a doua femeie din viaţa politică a liderului PSD Bihor. Pe acest fundal, noutatea e că după ce Mang a pus-o pe juna Ana Maria Tiron secretar executiv al organizaţiei şi a cazat-o în Prefectură cu leafă grasă, febleţea s-a apucat de afaceri pe seama primăriilor pesediste.

Reţeta nu e nouă, fiind patentată pe meleaguri bihorene de o altă stea blondă a politicii locale, fostă PDL, acum PSD, cu ajutorul fostului şef al PDL Bihor, acum senator PSD de Vrancea. Dar asta nu-l poate scuza pe Ioan Mang, ba aş spune că dimpotrivă.

Bârfa - nu ştiu, şi cred că nimeni nu poate jura că ştie exact - cum că omul ar nutri pentru juna pupilă sentimente superioare raţiunii politice face tot mai mult deliciul poporului pesedist, mare amator de cancanerii prin însăşi educaţia sa. Pe mine detaliul mă lasă, însă, indiferent. Altceva consider că este esenţial, şi anume că decontul relaţiei protector-protejată se face pe bani publici.

Să fim bine înţeleşi: nu sunt ipocrit să-l acuz pe şeful PSD Bihor fiindcă i-a oferit tinerei favorite o funcţie în Prefectură, mai ales că postul respectiv este, volens-nolens, funciar condiţionat politic. Doar n-o să lucreze în Cancelaria unui prefect provenit din PSD o liberală!

Scandalos este, însă, că domnişoara consilier pe care chiar colegii săi o numesc "blonda lui Mang" se dedulceşte la bani publici pe care niciodată nu ar fi putut pune mâna dacă în prealabil n-ar fi avut binecuvântarea masculului Alfa al haitei de partid.

E, aşadar, nu o chestiune de alcov privat, care din partea mea poate rămâne în familie, ci un caz de interes public, fiindcă banii din care se înfruptă protejata provin din taxele şi impozitele cetăţenilor, membri de partid sau nu.

Sceptic din fire, nu am crezut niciodată că scandalul plagiatului poate pune capăt carierei preşedintelui PSD Bihor, fiindcă românul nu se simte niciodată păgubit de vreun furt intelectual. Sunt curios, însă, dacă publicul, contributor la bugete şi alegător în alegeri, va rămâne la fel de indiferent aflând de data aceasta că legătura dintre şeful filialei şi secunda sa nu înseamnă nimic altceva decât că amândoi l-au buzunărit.