Legea care impune închisoarea cu executare pentru şoferii implicaţi în accidente rutiere mortale în timp ce se află sub influenţa alcoolului, drogurilor sau conduc fără permis a intrat în vigoare joi, avertizează Poliția Bihor.

Este vorba despre Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, prin care se introduce, practic, un nou articol.

Potrivit noilor reglementări, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere nu mai poate fi dispusă în cazul unui accident de circulaţie soldat cu uciderea uneia sau mai multor persoane, în situaţiile în care şoferul implicat se afla în una dintre următoarele situaţii: nu deţinea permis de conducere, deţinea un permis de conducere necorespunzător categoriei vehiculului implicat, permisul i-a fost retras, anulat sau suspendat, sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule, a condus un vehicul cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge, sau a condus un vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, explică Poliția Bihor.

Legea reprezintă o măsură drastică luată de autorităţi pentru a combate fenomenul accidentelor rutiere grave cauzate de consumul de alcool, droguri sau lipsa permisului de conducere. 

Scopul principal al acestei măsuri este să prevină astfel de comportamente periculoase pe şosele şi să asigure o mai mare siguranţă pentru toţi participanţii la trafic.

Poliţiştii rutieri şi de prevenire din Bihor, în colaborare cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog şi poliţiştii de frontieră, vor desfăşura activităţi de informare în staţiuni turistice, locuri aglomerate şi pe principalele artere de circulaţie din judeţul Bihor.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul de lege care a modificat practic Codul Penal a fost inițiat de senatorul PSD Robert Cazanciuc şi senatorul PNL Daniel Fenechiu și a fost denumit drept „Legea Anastasia”, în memoria unei fetițe de 4 ani care a fost ucisă pe 1 iunie, anul trecut, într-un accident produs chiar în fața casei ei.

Copila a murit chiar de Ziua Copilului. Se juca cu prietenii în faţa casei când a fost zdrobită de o maşină, condusă de o şoferiţă de 28 de ani care nu avea permis de conducere, ci doar cursuri de şofat făcute în Suedia. Femeia este cercetată şi acum pentru uciderea copilei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!