Fructele, legumele şi cerealele comercializate în Bihor sunt curate. Inspectorii Poliţiei Fitosanitare din cadrul Direcţiei Agricole Bihor au desfăşurat în cadrul Planului de Monitorizare a Reziduurilor de Pesticide în fructe, legume şi cereale acţiuni de prelevare a 51 de probe constând în mere, pere, struguri de masă şi de vin, pepeni, prune, usturoi, ceapă, ciuperci, grâu şi altele.

Produsele, ridicate direct de la producătorii agricoli, din pieţe şi din supermarket-uri au fost analizate în Laboratorul Zonal pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Mureş în vederea identificării a 26 de substanţe utilizate în tratamente fitosanitare.

Conform rezultatelor buletinelor de analiză la produsele ridicate din Bihor nu se înregistrează depăşiri ale limitelor maxime admise pentru pesticidele folosite în tratamentele legumelor, fructelor şi cerealelor.

În prezent, Direcţia Agricolă face verificări ale cartofilor de consum în vederea identificării bacteriilor de carantină precum Putregaiul inelar şi Putregaiul brun al cartofilor. Inspectorii Poliţiei Fitosanitare au ridicat 18 probe care vor fi analizate la Laboratorul de bacteriologie din Bacău.