Conducerea Direcţiei pentru Agricultură Bihor îndeamnă fermierii din judeţ să ceară primăriilor de care aparţin evaluarea pagubelor provocate de arşiţa de peste vară.

"Ne adresăm fermierilor ale căror culturi agricole au avut de suferit ca urmare a arşiţei să se adreseze administraţiei publice locale din UAT-ul în care este situată exploataţia agricolă şi să solicite evaluarea eventualelor pagube de către comisia locala pentru situaţii de urgenţă, documente care ulterior vor fi necesare ca şi justificări privind unele măsuri de sprijin acordate de către Agenţia de Plăti si Intervenţie în Agricultură sau pentru alte forme de compensare", se menţionează într-un comunicat al Direcţiei pentru Agricultură.

Pentru exploataţiile care plătesc impozit pe norme de venit în baza Ordinelor nr. 2204/2015 şi nr. 1863/2016 privind aprobarea procedurii de reducere a normei de venit în cazul activităţilor agricole, fermierul va solicita evaluarea pagubelor tot printr-o cerere depusă la sediul administraţiei locale la care este arondat. În acest caz însă evaluarea pagubelor se va face de către o comisie judeţeană numită în baza Ordinului Prefectului Judeţului Bihor nr. 251/2017.

Indiferent de situaţia în care se află fermierii pot solicita informaţii suplimentare inginerului Mihai Gabriel Raţ din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, personal sau la numărul de telefon 0259.416.722.

Spre deosebire de secetă, care poate fi combătută prin irigarea culturilor, arşiţa este încadrată la categoria calamităţilor naturale iar fermierii pot beneficia de prevederile OUG 21 din 2004.