Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Dumitru Voloşeniuc, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că instituţiile deconcentrate "s-au pus pe dat amenzi ca să facă rost de bani la buget", dând exemplul unei asemenea măsuri decisă de conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor (DADR) împotriva unul prima liberal.

Amendă gigantică

"M-a sesizat primarul nostru din comuna Tinca, Teodor Coste, că a fost amendat cu 5.000 de lei pentru că a eliberat astă-iarnă un certificat de producător agricol unui cetăţean care avea asemenea certificat şi în anii trecuţi, dar care, în opinia celor trei inspectori de la DADR, nu avea acest drept", a spus Voloşeniuc, sugerând că adevărata vină a primarului nu e doar încălcarea legii, cât şi apartenenţa sa la PNL.

"Eo coincidenţă sau sunt trimişi (n.r. - angajaţii DADR) cu dedicaţie la primarii din opoziţie?", s-a întrebat, retoric, Voloşeniuc.

Vicepreşedintele CJ a pus la dispoziţia presei o fotocopie a procesului-verbal de contravenţie încheiat pe numele primarului din Tinca. Din document rezultă că acesta a fost amendat cu 5.000 de lei pentru că în 21 decembrie 2009 a eliberat un certificat de producător agricol pe numele lui Florea Dan Alexandru, cu toate că acest locuitor al comunei şi-a dat terenul arabil de 2,32 hectare în arendă pe anul 2009.

"Eu înţeleg că nu sunt bani la buget, dar pentru asta nu cred că trebuie aplicate asemenea amenzi uriaşe. Suma de 5.000 de lei reprezintă salariul pe 3 luni al primarului, iar pe de altă parte nu cred că este singura localitate din judeţ unde s-au eliberat certificate de producător fără respectarea tuturor condiţiilor legale", a spus Voloşeniuc.

Verificări cu amenzi

Contactat de BIHOREANUL, directorul coordonator al DADR Bihor, Nicolae Hodişan, a respins acuza că angajaţii din subordinea sa ar acţiona pe criterii politice. "Am mai dat deja o amendă, tot de 5.000 de lei, în comuna Pomezeu, unde primar este un PDL-ist (n.r. - Ioan Şora), şi l-am amendat pe secretarul Consiliului Local", a declarat Hodişan.

Verificarea certificatelor de producător agricol are loc ca urmare a cererii prefectului Gavrilă Ghilea, care a afirmat cu o lună în urmă că adevăraţii producători agricoli nu au loc în pieţe din cauza "speculanţilor" pe numele cărora primăriile comunale eliberează certificate de producător.

Pe de altă parte, anul trecut, ITM Bihor a fost acuzată de primarii liberali pentru întocmirea unor procese-verbale de amendă, imputându-li-se încălcarea unor articole din legislaţia muncii ce prevedeau acordarea de drepturi salariale pe care însuşi premierul Emil Boc a cerut să nu mai fie acordate. Printre motivele pentru care au fost amendaţi primarii liberali s-au numărat atunci neplata orelor suplimentare sau pentru munca în zilele de sâmbătă.