Direcţia Generală Anticorupţie a împlinit luni 11 ani, iar ofiţerii din Bihor au sărbătorit printr-o consfătuire cu consilierii de integritate din instituţiile Ministerului Administraţiei şi Internelor din Bihor. Tema discuţiilor a fost găsirea de noi direcţii şi măsuri pentru prevenirea corupţiei în rândul funcţionarilor.

"Au fost prezentate concluzii privind activităţile preventive desfăşurate, cazuri instrumentate la nivel local şi naţional, insistându-se pe importanţa semnalării de către angajaţii MAI a oricăror fapte de corupţie despre care iau cunoştinţă, inclusiv a situaţiilor în care se încearcă mituirea acestora", se arată într-un comunicat transmis de şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor, comisarul şef Gabriel Gheregi.

Potrivit comunicatului, în cei 11 ani de activitate, instituţia a desfăşurat activităţi atât pe palierul de combatere a faptelor de corupţie, cât şi pe cel de prevenţie. De altfel, cel din urmă reprezintă principala direcţie de acţiune, concretizată prin activităţi de instruire şi informare în rândul personalului propriu, dar şi prin campanii de conştientizare a societăţii civile, în dorinţa expresă de schimbare a mentalităţii populaţiei în ansamblul său.

"Este un bun prilej pentru a evidenţia colaborarea cu Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, unităţile de parchet, SRI şi Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Bihor, colaborare care a condus la soluţionarea unor cazuri complexe şi obţinerea unor rezultate bune în activităţile specifice de prevenire şi combatere a faptelor de corupţie", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii DGA au mulţumit, totodată, conducerii structurilor teritoriale ale MAI care au contribuit şi susţinut demersurile instituţionale în lupta împotriva corupţiei, precum şi personalului, "care a demonstrat integritate în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi care a înţeles că numai printr-o atitudine corectă se poate construi o imagine demnă de rolul şi importanţa Ministerului Afacerilor Interne".

Direcţia Generală Anticorupţie a fost înfiinţată ca structură specializată în principal pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în cadrul Ministerului Afacerilor Interne prin Legea 161/ 2005, având ca atribuţii principale prevenirea faptelor de corupţie în rândul personalului Ministerului, activităţi de poliţie judiciară, investigative şi de urmărire penală, conform legii, primirea reclamaţiilor/petiţiilor referitoare la acte sau fapte de corupţie, precum şi activităţi de relaţii publice, specifice problematicii din competenţă.

Totodată, ofiţerii DGA organizează şi desfăşoară activităţi de testare a integrităţii profesionale a personalului ministerului, constituie şi gestionează baza de date a unităţii privind actele şi faptele de corupţie internă, analizează evoluţia actelor şi faptelor de corupţie internă, pe baza cărora întocmeşte documente de strategie în materie şi informează ministrul afacerilor interne ori alţi factori abilitaţi.

În Bihor, DGA este reprezentată prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, al cărui sediu se află în Oradea, str. Dunărea nr. 2, telefon/fax 0259/469043, e-mail:bihor.dga@mai.gov.ro.

Şeful serviciului şi ofiţerul de relaţii cu publicul îi primesc în audienţă la sediul serviciului pe cetăţenii interesaţi, în fiecare zi lucrătoare de miercuri, între orele 12 şi 15.

Cetăţenii judeţului Bihor care vor să ia atitudine împotriva actelor de corupţie pot face acest lucru oricând, printr-o sesizare la linia gratuită Telverde 0800.806.806, prin e-mail la adresa: bihor.dga@mai.gov.ro sau direct la sediul structurii judeţene.