Curaj puțin obișnuit manifestat de șeful Direcției Județene pentru Tineret și Sport Bihor, Petruț Drăgan, care în reuniunea Colegiului Prefectural a criticat conducerea ministerului de resort pentru subfinanțarea instituției în cursul anului trecut.

Drăgan a dezvăluit că DJTS a rămas fără telefoane și internet, cantina i-a fost „paralizată” și 80 de copii nu au avut unde lua masa, iar în patrimoniu deține două baze sportive ajunse în ruină.

„Funcționarea a fost pe avarii”

„Din cauza amânării acordării de către Ministerul Tineretului și Sportului a bugetului pentru bunuri și servicii, activitatea ne-a fost serios afectată, ajungând în luna martie ca, din cauza întârzierilor la plată, să fim deconectați de la serviciile de telefonie fixă și mobilă și de internet”, a spus șeful DJTS Bihor, Petruț Drăgan, la reuniunea de marți a Colegiului Prefectural, unde a prezentat raportul de activitate al instituției pe anul trecut.

„Funcționarea a fost pe avarii”, a mai spus Drăgan, arătând că Ministrul nu a aprobat la timp nici măcar bugetul pentru veniturile proprii realizate de Direcție. Din acest motiv, a explicat directorul, o altă consecință a fost că 80 de elevi din cinci clase Step by Step ale Colegiului Național Mihai Eminescu nu au mai putut lua masa la cantina DJTS din baza sportivă pe care instituția o administrează în strada Mihai Eminescu, în aceeași incintă în care se află și sediul Inspectoratului Școlar Județean. „Elevii luau masa la cantina noastră, dar pentru că nu ne-a fost aprobat bugetul și nu puteam face credite de angajament, nu am putut nici să aprovizionăm cantina”, a explicat Petruț Drăgan.

Directorul a precizat, însă, că din fericire anul acesta nu s-a mai confruntat cu astfel de probleme în întârzierea stabilirii bugetului.

Centre pentru tineret, pe hârtie

Tot din cauza slabei implicări a forului tutelar, DJTS Bihor a ajuns ca din patru centre de agrement pentru tineret să poată utiliza doar două, celelalte două fiind, practic, ruine rămase pe inventarul scriptic al instituției.

Concret, sunt funcționale doar centrele din Valea Brătcuței (cu 24 locuri) și din Remeți (cu 52 locuri), deoarece cel din Nucet și cel din Urviș, construite pe terenuri retrocedate în anul 2000 și neevidențiate în Cartea Funciară, nu au mai beneficiat de nicio investiție, ajungând în degradare completă.

Tot în ceea ce privește patrimoniul DJTS, directorul Petruț Drăgan a arătat că instituția mai administrează baze sportive și un hostel cu 100 locuri în Oradea.

În județ sunt 236 de cluburi sportive și 258 de asociații sportive fără personalitate juridică, precum și 14 asociații sportive județene de ramură și o federație (cea de Karate Kyokushin), Bihorul având 7.500 sportivi legitimați, dintre care 5.300 participă la diverse competiții.

DJTS a promovat în cursul anului trecut atât sportul de performanță (al echipelor de handbal, baschet, polo, fotbal și volei din cluburile CSM, CSU, CS Crișul, LPS Bihorul și altele), cât și sportul de masă (inclusiv dansuri sportive, minihandbal, jocuri demonstrative de baschet, atletism etc), și chiar a încercat, în colaborare cu o firmă din Parcul Industrial de pe Șoseaua Borșului, să convingă cei 100 de muncitori să facă mișcare în pauzele de lucru.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!