"Există o adevărată mafie a importurilor ilegale de porci din Ungaria, pentru combaterea căreia am încheiat un protocol de colaborare cu Poliţia, Poliţia de Frontieră şi Garda Financiară. Este vorba de un plan de acţiune care permite să stopăm traficul ilegal cu porci la graniţă, mai ales la punctul de trecere a frontierei Salonta, unde am avut cele mai multe asemenea cazuri", a declarat şeful DSVSA Bihor în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate marţi.

Budău a afirmat că "în ultimele două - trei luni, toate trecerile ilegale de porci s-au făcut pe la Salonta, unde am interceptat săptămâna trecută trei transporturi ilegale". Potrivit spuselor şefului DSVSA Bihor, medicii veterinari ai instituţiei au oprit maşina unui orădean care transporta din Ungaria şase porci fără documente sanitar-veterinare, a unui sibian care aducea, tot din Ungaria, 23 de porci, precum şi a unui bărbat din comuna hunedoreană Uricani, care încerca să introducă în ţară, ilegal, 13 porci. "Am aplicat acestor trei cetăţeni sancţiuni contravenţionale totale de 3.480 de lei şi am confiscat toate animalele", a mai precizat Mircea Budău.

Şeful DSVSA Bihor a adăugat că "s-a pus problema să donăm aceste animale unor cămine de bătrâni şi orfelinate", dar în cele din urmă ele au fost incinerate. "Nu exista nicio garanţie că porcii confiscaţi fuseseră vaccinaţi, aşa că i-am sacrificat şi i-am neutralizat la Protan", a explicat Budău.