Silvicultorii Direcţiei Silvice Bihor au declanşat curăţenia de primăvară, dar şi o nouă sesiune de plantări.

Astfel, peste 420 de hectare din terenurile forestiere administrate de Direcţia Silvică Bihor vor intra într-un program de regenerare naturală, atât prin acţiuni de igienizare (328,06 hectare) cât şi prin plantări (96,3), pentru realizarea programului urmând să fie utilizate 764.000 puieţi din 17 specii diferite.

Totodată, pentru consolidarea plantaţiilor executate în anii anteriori se vor executa completări pe o suprafaţă de 59,09 ha.

Potrivit unui comunicat transmis de instituţie, având în vedere condiţiile meteorologice din ultima perioadă, Direcţia Silvică Bihor a început campania de împăduriri de primăvară, până miercuri fiind realizate 15 hectare regenerări artificiale şi 60 hectare regenerări naturale.

Programul de regenerare va continua cu acţiunea "Luna plantării arborilor", organizată anual în perioada 15 martie - 15 aprilie, destinată în principal copiilor, tinerilor şi pensionarilor.

În acest sens silvicultorii au pregătit un şantier de împădurire în fond forestier din Ocolul Silvic Oradea, iar cei interesaţi să se implice în acţiune au la dispoziţie o suprafaţă de 1,6 hectare în fondul forestier din Hidişel. "Acţiunile vor începe cu săptămâna 21-31 martie atât cât ne permit condiţiile meteo şi până la finalizarea împăduririi şantierului amenajat în acest sens. Acţiunile de plantare se vor efectua în parteneriat cu Agenţia de Protecţia Mediului Bihor şi unităţile de învăţământ din municipiul Oradea. Dacă vor fi solicitări, vom putea desfăşura acţiuni similare şi în raza celorlalte ocoale", se arată în comunicatul DS Bihor.

În "Luna plantării arborilor" se vor organiza, totodată, simpozioane, conferinţe, comunicări şi informări la nivelul ocoalelor silvice, în care se vor dezbate probleme legate de fondul forestier şi legislaţia silvică, se vor efectua drumeţii cu copiii în ariile protejate din custodia Direcţiei Silvice Bihor, însoţite de scurte prezentări ale acestora, acţiuni de curăţenie în fondul forestier, pe liziere, ale izvoarelor, ale traseelor şi amenajărilor turistice. Totodată, angajaţii silvici vor verifica, repara panourile informative iar acolo unde este nevoie, vor instala unele noi.

"La cerere, ocoalele silvice vor pune la dispoziţia persoanelor fizice şi juridice material săditor pentru împădurirea unor suprafeţe de teren, la preţuri avantajoase, asigurând asistenţă tehnică gratuită din partea personalului silvic", se mai arată în comunicat.