Directoarea Casei de Cultură Beiuş, Anca Banda, reţinută luni seară de procurorii DNA Oradea, a fost prezentată, marţi, la Judecătoria Oradea, cu propunere de arestare preventivă.

În finalul dezbaterilor, care s-au desfăşurat fără public, judecătorul a admis solicitarea procurorilor anticorupţie şi a dispus arestarea directoarei pentru 29 de zile.

Decizia instanţei nu este definitivă. Ea poate fi atacată, prin recurs, care se va judeca la Tribunalul Bihor.

Soţia primarului comunei Drăgăneşti, Ovidiu Banda, este anchetată pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în dosarul deschis iniţial pe numele fostului manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Adrian Dume.

Femeii i se impută că ar fi beneficiat de pe urma deconturilor fictive aprobate de Dume, pentru organizarea şi desfăşurarea unor evenimente care, în realitate, nu au avut loc.

Atât în faţa procurorilor, cât şi în faţa instanţei, Anca Banda a recunoscut că a întocmit tabele cu nume fictive de persoane implicate în festivaluri organizate de Asociaţiile "Opera per Sempre", Fundaţia "Iosif Vulcan" şi Asociaţia pentru Cultură, Spiritualitate şi Dezvoltare a Relaţiilor Transfrontaliere, încasând peste 100.000 lei, bani pe care, însă, nu i-ar fi cheltuit în interes personal ci pentru plata unor alţi artişti populari aduşi din alte judeţe.

Citeşte cum comentează Bihorel situaţia pe www.bihorel.ro: S-a prins banda! Colaboratoarea lui Adrian Dume a fost arestată