Directoarea Casei de Cultură Beiuş, Anca Banda, soţia primarului comunei Drăgăneşti Ovidiu Banda, a fost reţinută, luni, pentru 24 de ore, de procurorii DNA Oradea, pentru complicitate la abuz în serviciu în dauna interesului public.

Măsura a fost luată în dosarul deschis iniţial pe numele fostului manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Adrian Dume.

După cum se ştie, lui Dume i se impută că ar fi decontat cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea unor evenimente în perioada mai - iulie 2013 care, în realitate, nu au avut loc şi, mai mult decât atât, că şi-ar fi forţat subalternii să facă plăţi în baza unor documente fictive, aspecte care au ieşit la suprafaţă în urma unor interceptări ambientate ale unor discuţii pe care managerul le-a purtat cu subalternii săi.

Din cercetările făcute de procurorii DNA, prejudiciul cauzat de manager prin deconturile fictive se ridică la peste 100.000 lei, bani care au fost ridicaţi de directoarea Casei de Cultură Beiuş, Anca Banda.

Potrivit unui comunicat făcut public luni după-amiaza de Biroul de presă al DNA, în perioada iunie - septembrie 2013, Anca Banda a reprezentat Asociaţia "Opera per Sempre", Fundaţia "Iosif Vulcan" şi Asociaţia pentru Cultură, Spiritualitate şi Dezvoltare a Relaţiilor Transfrontaliere, fără a avea vreo calitate în cadrul acestora.

"În numele acestor organizaţii, pe parcursul derulării mai multor contracte cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor (în calitate de finanţator), a prezentat mai multe documente justificative false cu privire la cheltuieli efectuate în realizarea proiectelor, în vederea justificării sumelor de bani obţinute", se arată în comunicat.

În acest mod a fost adus un prejudiciu Centrului Judeţean în valoare de 102.000 lei.

Procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatei Banda Anca Silvia pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentată la Judecătoria Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Citiţi cum a transformat şeful Tradiţiilor bihorene instituţia într-o sursă de bani pentru finanţarea clientelei politice în articolul "Popa, Mang şi Kiss turnaţi la DNA: Arestarea lui Dume scoate la iveală matrapazlâcurile şefilor Consiliului Judeţean"