De când a preluat funcţia n-a făcut decât să se intereseze câţi bani sunt în fondul şcolii şi când primeşte telefon de serviciu. Aşa se pronunţa primarul Ilie Bolojan în septembrie 2009, nemulţumit de directoarea Colegiului Tehnic Andrei Şaguna, Antiana Lung, ce tocmai fusese promovată de şeful de atunci al Inspectoratului Şcolar, Dorel Luca.

Până la urmă, profesoara a dat de bani, dar i-a tocat fără discernământ, luându-şi, evident, şi mult doritul telefon de serviciu. De fapt şase, toate pe măsura funcţiei, cele mai scumpe! Fosta directoare avea însă şi metehne mult mai grave, dezvăluite chiar de colegii ei, cărora le-a cerut să falsifice note şi s-o ajute la fraudarea examenelor de Bacalaureat, fapte pentru care a şi ajuns în atenţia procurorilor.

Să vină auditul!

05_Razvan_Voinea_bihoreanul.jpgLa Colegiul Şaguna e fierbere mare după ce un audit dispus de inspectorul şcolar general Daniel Negrean a relevat un prejudiciu de peste 60.000 lei produs de fosta directoare Antiana Lung. Verificările au fost solicitate de actualul director, Răzvan Vonea (foto), care a descoperit numeroase nereguli în contabilitate imediat după preluarea funcţiei, în septembrie 2013.

"Lipsesc tot felul de bunuri, sunt probleme cu unele achiziţii, iar doamna Lung refuză să colaboreze, să explice ce a făcut. Şi-a scos concediu medical şi nu răspunde la telefoane. O vedeam doar când venea să ceară adeverinţă pentru prelungirea concediului şi îşi depunea noile acte medicale", a explicat Vonea pentru BIHOREANUL.

Verificările auditorilor, care au analizat toate actele contabile pe perioada mandatului fostei directoare, au constatat o pagubă de 57.703 lei şi 672 euro, "sumă supusă spre imputare doamnei Antiana Lung", după cum arată documentul.

Achiziţii pe şest

Pe ce s-au dus banii? Deşi în şcoală exista sistem de supraveghere video, Lung a mai cumpărat unul, printr-un contract de peste 200.000 lei ce prevedea, în plus faţă de primul, posibilitatea accesului pe bază de amprentă digitală, precum şi instalarea unei reţele de intranet şi a nu mai puţin de 6 copiatoare color!

Potrivit auditului, contractul a fost încheiat de Antiana Lung în septembrie 2009, fără aprobarea Consiliului de Administraţie şi divizând lucrările pentru a evita obligaţia de a le anunţa pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Nimeni nu ştie cum a ales firma Floruţ Emil SRL, patronată de soţul unei profesoare de la Şcoala Dacia, pe care Lung îl cunoştea din vremea când fusese directoare adjunctă la Colegiul Economic.

Ia-le de unde nu-s!

Cert e că în baza contractului directoarea a plătit în octombrie 2009 bunuri şi servicii care, în realitate, nu există: 9.800 lei pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate care n-a fost găsit în şcoală, 29.450 lei pentru montarea a 20 de camere video color, a 10 senzori antiefracţie şi a 5 detectoare de fum, care nici acestea nu sunt de găsit.

Alţi 12.500 lei i-a spart pe şase laptopuri, dintre care în şcoală există, de fapt, doar patru. Celelalte două, preluate personal de directoare, apar în acte ca fiind casate şi au dispărut, fără ca cineva să ştie unde sunt. Asta deşi casarea putea fi făcută abia după 4 ani şi cu condiţia să fi fost predate cu acte în regulă.

Auditorii n-au găsit nici serverul pentru care şcoala plătise aproape 1.000 euro. "Nici n-am ştiut că avem aşa ceva. Am sunat-o pe doamna Lung în timpul controlului şi a apărut cu calculatorul de acasă", explică Vonea.

Unde sunt celelalte bunuri? Le-a luat înapoi Emil Floruţ, afaceristul care le livrase şi care motiva că şcoala i-a comandat 6 copiatoare, dar nu i le-a plătit integral. "Trebuia să-mi recuperez cumva paguba", a declarat Floruţ BIHOREANULUI, recunoscând însă că unele facturi erau "umflate", pentru a ascunde, zice el, şi alte lucrări de manoperă.

Abonată la... telefoane

O altă neregulă a fostei directoare identificată de auditorii IŞJ este achiziţia, în aprilie 2013, a două stick-uri USB pentru internet şi a şase telefoane mobile (cinci Iphone 5 şi un Samsung Galaxy S3), fiecare cu abonament lunar de câte 112 euro, care dispăruseră.

"De ce i-au trebuit doamnei Lung şase telefoane, nu ştiu. Cu chiu, cu vai, a înapoiat şcolii un Iphone şi Samsung-ul. A spus că un alt Iphone i-a fost furat de la copilul ei, la sala de sport, dar n-a explicat ce căuta telefonul plătit de şcoală la fiul dânsei. Despre celelalte trei telefoane a zis să n-o zoresc, că le aduce", declară Vonea care, după audit, pe 20 decembrie, a depus la Parchetul Oradea o plângere penală, pentru delapidare, împotriva predecesoarei care în octombrie s-a refugiat în concediu medical.

Chemată în faţa Consiliului de Administraţie, ca să i se aducă la cunoştinţă acuzaţiile, fosta directoare a preferat să tragă chiulul, revenind la şcoală la începutul acestei luni, dar numai pentru a lua raportul de audit, fără a da şi răspunsuri cu privire la neregulile imputate. După care şi-a prelungit din nou concediul...

Probleme multe

Acestea nu sunt, însă, singurele motive pentru care Lung este cercetată de procurori. În 2012, de pildă, Lung şi-a angajat soţul ca tehnician în atelierul şcolii, iar în 2013 şi fiul, ca paznic, fără ca în prealabil posturile să fi fost anunţate ca vacante. În primăvara anului trecut, a golit o încăpere a şcolii pentru a-şi amenaja un cabinet privat de... masaj.

De asemenea, spun chiar colegii ei, fosta directoare i-a obligat pe diriginţi să strângă câte 60 lei de la elevii înscrişi la învăţământul de zi şi 80 lei de la seralişti, pentru aşa-zisul "fond al şcolii", fără însă să dea vreodată socoteală câţi bani a colectat şi cum i-a cheltuit. Tot profesorii zic că Lung îi obliga să motiveze absenţele chiulangiilor şi chiar să dea note de trecere corigenţilor. Mai ales celor care urmau să dea Bacalaureatul şi care, ca peste tot, cotizau la "fondul de protocol" pentru supraveghetori şi examinatori.

Fraudă!

Potrivit surselor BIHOREANULUI, în 2011, deşi au cotizat cu câte 300 lei la "protocol", unii elevi de la secţia "Estetica şi îngrijirea corpului omenesc" au picat Bac-ul, motiv pentru care, nemulţumiţi, părinţii au denunţat-o pe diriginta care luase banii la indicaţiile directoarei fără să-şi fi "onorat" obligaţiile, astfel încât cazul a ajuns în atenţia Parchetului Bihor, unde procurorii au demarat o anchetă, încă nefinalizată.

Deşi se ştia că ancheta era pe rol, la Bacalaureatul de anul trecut directoarea s-a pitit într-o încăpere de la subsolul şcolii, unde, după ce a făcut rost de subiecte, a făcut cu mâna ei copiuţe pe care, apoi, au fost plasate în toaletă, pentru a fi preluate de piloşii care plătiseră acest "serviciu". "Elevii se cereau la toaletă tot la câteva minute, ca să se inspire", explică un dascăl implicat în desfăşurarea examenului.

"Ce atâta tevatură?"

Căutată de BIHOREANUL pentru a-şi spune punctul de vedere, Antiana Lung s-a declarat "nevinovată şi hărţuită". "Nu înţeleg de unde au calculat prejudiciul cei de la audit. Totul e o neînţelegere care, până la urmă, se va lămuri", a declarat ea. Cât despre bunurile pe care le-ar fi achiziţionat pe banii şcolii, în condiţii nelegale, iar apoi şi le-a însuşit, fosta directoare recunoaşte doar telefoanele. "Ce atâta tevatură pentru nişte telefoane? Le-am luat, unele le-am dat înapoi, le voi preda şi pe celelalte, le-am spus să nu mă preseze!", zice cu tupeu femeia, refuzând să explice de ce îi plătea şcoala abonamentele pentru şase mobile.

Lung a admis doar ceea ce era evident, şi anume că şi-a angajat soţul şi fiul, susţinând însă că procedura ar fi fost "legală", la fel ca schimbarea destinaţiei unei săli din şcoală pentru a-şi amenaja... salonul de masaj. Atât doar că nu vrea să detalieze această chestiune, pentru că "trebuie să-mi formulez un punct de vedere".

Cât despre colectele de bani de la elevi şi părinţi, neagă că ar fi cerut aşa ceva, după cum neagă şi că şi-ar fi determinat colegii să falsifice note: "Cum să-i forţez eu la ceva? E o minciună!".

"Nu-i face cinste"

05_Daniel_Negrean_bihoreanul.jpgAcuzaţiile de fraudă au ajuns şi la urechile inspectorului general şcolar, şi-ncă de anul trecut, dar acesta le-a păstrat sub tăcere până acum. "Doamna directoare a avut, într-adevăr, un comportament care nu-i face cinste. Am auzit despre problemele de la Bacalaureat dar târziu, în august, când nu se mai putea face nimic. Trebuiau să sune atunci, în timpul examenului, când au prins-o", explică Daniel Negrean (foto), recunoscând însă că a dispus înlăturarea directoarei, prin neprelungirea mandatului, tocmai în baza informaţiilor primite.

Sancţiunea s-a dovedit, însă, una mult prea blândă în raport cu modul în care femeia a înţeles să-şi exercite funcţia. Lung n-a avut nicio jenă ca, după pierderea funcţiei, să se întorcă la catedră pentru a preda contabilitate. Asta până când matrapazlâcurile i-au fost descoperite şi, abia atunci, s-a ascuns într-un nesfârşit concediu medical. De unde singura lecţie pe care o predă este "aşa nu!"...


BAC FORŢAT
Înscrişi fraudulos la Bacalaureat

La Bacalaureatul de anul trecut, pentru a strânge cei 250 de elevi necesari pentru ca unitatea să poată fi luată în calcul ca Centru de examinare, fosta directoare a Colegiului Şaguna i-a forţat pe profesori să falsifice situaţiile şcolare ale elevilor care aveau mediile neîncheiate, pentru absenţe ori corigenţe.

Cu toate că cel puţin şase dintre dascăli i s-au împotrivit, refuzând să măsluiască documentele, în final dorinţa i s-a împlinit, în examen înscriindu-se 253 de persoane. Dintre acestea, însă, potrivit scriptelor, 61 au picat prin "neprezentare", cei mai mulţi fiind tocmai elevii înscrişi fraudulos. "Dacă cineva îi întreabă de sănătate, se va vedea că n-au ştiut nimic că au fost înscrişi", spune unul din profesori.

Profesorii care au refuzat să falsifice situaţia şcolară a elevilor s-au trezit peste vară că, deşi sunt titulari de catedră, trebuie să-şi caute de lucru. "Ne-a spus că e reducere de activitate, se comasează clase. În realitate, orele au fost alocate unor suplinitori. Doar ca să se răzbune", a explicat sursa BIHOREANULUI.

Cum era de aşteptat, Antiana Lung neagă tot. "Să demonstreze. De ce n-au spus nimic atunci? După război, mulţi viteji se arată"...