Directorul adjunct al Direcţiei de Implementare şi Proiecte Europene din Consiliul Judeţean Bihor, Nagy Mate Andras, administrator al firmei Ego Trade SRL Borş, fostul deputat UDMR de Satu Mare Pecsi Ferencz, un cetăţean ungur, Zukk Istvan, administrator al societăţii Multiserv 2000 Bt din Ungaria, respectiv doi oameni de afaceri sătmăreni, Dorin Gavril Cosma, administrator la SC Ferum SRL Satu Mare, şi Kui Rita Krisztina, administrator al Artistic Design SRL Satu Mare, au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea, pentru fraudarea unor fonduri europene.

Potrivit unui comunicat făcut public, vineri, de Biroul de Presă al DNA, Asociaţia Forumul Întreprinzătorilor Satu Mare, organizaţie patronală, a derulat în perioada septembrie 2007 -august 2008, două proiecte finanţate cu fonduri PHARE: "Executarea stagiilor necesare pentru crearea unui incubator de afaceri şi a unui centru de pregătire în Satu Mare" şi "Dezvoltarea capacităţilor manageriale ale întreprinderilor mici şi mijlocii prin cooperare transfrontalieră, în domeniul protecţiei mediului".

Pe parcursul derulării celor două contracte de grant, preşedintele asociaţiei, Pecsi Ferenc, fost deputat UDMR în perioada 1992-2004, a realizat un mecanism de fraudare a fondurilor europene în complicitate cu ceilalţi patru administratori de firme private, luaţi ca prestatori de servicii în cadrul proiectelor. Ei trebuiau încaseze sume de bani provenite din fondurile europene primite de asociaţie, iar apoi să întoarcă "grosul" către o firmă controlată de Pecsi Ferenc, SC Konf Tour SRL Satu Mare, în baza unor contracte fictive.

"Concret, Asociaţia Forumul Întreprinzătorilor Satu Mare a achitat din fondurile europene către firmele reprezentate de complicii Nagy Mate Andras, Kui Rita Krisztina, Cosma Dorin Gavril şi Zukk Istvan mai multe contracte de prestări servicii întocmite în fals şi a căror valoare a fost supraevaluată. Ulterior, pentru a putea intra în posesia acestor sume de bani, Pecsi Ferenc i-a determinat pe inculpaţii Nagy Mate Andras, Kui Rita Krisztina, Cosma Dorin - Gavril şi Zsukk Istvan să încheie în fals, cu Konf Tour SRL, în numele societăţilor comerciale pe care le reprezentau, mai multe contracte de consiliere pe care le-a achitat exact din banii încasaţi din prestările de servicii în derularea celor două proiecte", se arată în comunicat.

În acest fel, spun procurorii, fostul deputat a obţinut pe nedrept fonduri băneşti în valoare de 112.331 lei din bugetul general al Comunităţii Europene. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului s-a constituit parte civilă cu suma de 104.695 euro, reprezentând fonduri PHARE, şi 120.263 lei, reprezentând cofinanţarea de la bugetul de stat.

În urma anchetei, Pecsi Ferencz a fost trimis în judecată pentru folosire şi prezentare de documente şi declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene, în formă continuată. Nagy Mate Andras, administrator al Ego Trade SRL Borş, Kui Rita Krisztina, administrator al Artistic Design SRL Satu Mare, Dorin Gavril Cosma, administrator al Ferum SRL Satu Mare respectiv cetăţeanul ungar Zukk Istvan, administratorul Multiserv 2000 Bt Ungaria, vor fi judecaţi pentru complicitate la folosirea şi prezentarea de documente şi declaraţii false care au avut ca scop obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene.

Potrivit comunicatului, procurorii nu au putut lua măsuri asigurătorii în vederea recuperării pagubei întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpaţilor. Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Satu Mare.

Contactat de BIHOREANUL, directorul adjunct Nagy Mate Andras a respins acuzaţiile aduse de procurorii DNA. "Procurorii se înşeală în acest caz şi sper că judecătorii vor observa acest lucru. Mi se impută că firma mea a avut un contract cu Asociaţia Forumul Întreprinzătorilor Satu Mare pentru realizarea de conferinţe şi seminarii în cadrul proiectului care se derula în perioada respectivă şi că, tot atunci, am comandat de la firma domnului Pecsi un studiu. Ei spun că acel contract ar fi fost fictiv, ceea ce nu este real", a spus directorul.

Întrebat dacă consideră normal să ocupe funcţia publică în timp, ce în paralel, deţine o afacere privată pe acelaşi domeniu de activitate, iar acum se dovedeşte că se ocupa de deturnarea banilor europeni, angajatul CJ Bihor a spus că este angajat ca personal contractual în cadrul Consiliului Judeţean şi, ca atare, nu are restricţii în privinţa activităţilor pe care le derulează în timpul liber. "Eu nu sunt funcţionar public şi am dreptul să prestez orice fel de activităţi în afara orelor de program. În privinţa acuzaţiilor, sper să se lămurească în instanţă, nu am ce să îmi reproşez", a declarat Nagy.