Directorul unei bănci orădene, o funcţionară din aceeaşi unitate bancară, respectiv un evaluator de proprietăţi imobiliare au fost puşi sub urmărire penală de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor şi ar putea ajunge în faţa instanţei, pentru că au fost părtaşi la escrocheria prin care o orădeancă, şi ea învinuită în acelaşi dosar, a obţinut un credit de 200.000 euro cu acte măsluite.

Potrivit unui comunicat făcut public, luni, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, beneficiara creditului, o orădeancă de 35 de ani, a obţinut creditul de nevoi personale de 200.000 euro în august 2010, cu documente în care se preciza în fals că, în perioada mai - septembrie 2010, în calitate de angajată a unei societăţi comerciale orădene, ar fi realizat un venit net lunar de peste 25.000 lei.

Cererea de credit a fost preluată apoi de o altă orădeancă de 34 ani, consilier servicii clienţi în cadrul unităţii bancare, care ar fi completat întregul dosar de credit în numele solicitantei şi ar fi avizat cererea, fără să mai analizeze corectitudinea celor consemnate în documentele depuse.

Potrivit poliţiştilor, pentru obţinerea creditului, orădeanca l-a avut complice şi pe un orădean de 62 de ani, evaluator imobiliar, care a întocmit raportul de evaluare a unui imobil adus garanţie la solicitarea creditului estimând valoarea proprietăţii respective la 320.000 euro deşi, în realitate, aceasta ar fi fost mult mai mică.

"Totodată, directorul sucursalei bancare, un orădean de 63 ani, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos obligaţiile de serviciu, aprobând creditul solicitat de femeia de 35 de ani fără a verifica corectitudinea documentelor prezentate la dosar înainte de efectuarea retragerii banilor", se mai precizează în comunicatul Poliţiei Bihor.

Cei patru orădeni bănuiţi au fost puşi sub urmărire penală, după caz, pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu. Vineri, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, cu propunere de trimitere în judecată a celor patru persoane, fără a dezvălui despre cine este vorba.