Opriţi căldura în weekend, stingeţi lumina când părăsiţi sălile de clasă, anunţaţi rapid orice avarie care provoacă pierderi de apă!

Directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, le-a cerut directorilor de şcoli să găsească soluţii de reducere a cheltuielilor de funcţionare.

"Primăria face apel către directorii unităţilor de învăţământ de stat, responsabili de cheltuieli, să identifice măsuri de reducere a costurilor materiale în special cu utilităţile, de a avea grijă cu baza materială a şcolilor", a cerut directorul Florea, potrivit unui comunicat al Primăriei.

Conform anunţului, măsura este necesară pentru că, deşi majorate, fondurile alocate de la bugetul de stat pentru susţinerea acestei activităţi sunt insuficiente.

"Majorarea din acest an a valorii costurilor standard pentru finanţarea cheltuielilor unităţilor de învăţământ nu reduce presiunea asupra bugetului municipiului, cât timp aceste costuri, acoperite din bugetul de stat, nu sunt corelate cu cheltuielile efective ale şcolilor", se menţionează în comunicat.

Costul standard sub necesităţi

Bugetul de stat asigură finanţarea cheltuielilor unităţilor de învăţământ din sume defalcate din TVA, în limita unui cost standard pe elev sau preşcolar stabilit separat pentru cheltuielile de personal şi separat pentru bunuri şi servicii.

În cazul în care sumele alocate de la bugetul de stat sunt insuficiente, diferenţa este suportată de la bugetul local.

Deşi HG 31 din 20 ianuarie 2017 a majorat valorile pe elev utilizate la determinarea costului standard, acestea nu acoperă, în continuare, cheltuielile şcolilor orădene, sumele urmând să fie suplimentate de la bugetul local, la fel ca anul trecut.

Spre exemplu, anul trecut, în cazul cheltuielilor cu personalul şcolilor, costul standard alocat de la bugetul de stat a fost de 3.034 lei pe elev, iar cheltuielile efective au fost cu 11% mai mari, de 3.375 lei pe elev.

Pentru anul acesta, costul standard nou a fost majorat la 3.375 lei pe elev, în vreme ce estimările municipalităţii indică un cost standard cu 17,7% mai mare, de 3.975 lei pe elev.

Estimările municipalităţii iau în calcul şi majorările salariale cu un procent de 15% prevăzute în OUG 20 din 2016.

N-au calculat scumpirile!

În ceea ce priveşte cheltuielile cu bunuri şi servicii, anul trecut, costul standard pe elev finanţat de bugetul de stat a fost de 321 lei, în vreme ce cheltuielile efective au fost cu 18,7% mai mari, de 381 lei pe elev.

Pentru anul 2017, costul standard finanţat de stat a fost majorat la 330 lei pe elev, în vreme ce estimările municipalităţii anunţă costuri cu 15,4% mai mari, de 381 lei pe elev.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, cheltuielile pentru anul 2017 au fost estimate de stat la valoarea din anul anterior, deşi cel puţin cheltuielie cu utilităţile vor înregistra majorări pe fondul creşterii salariului minim pe economie şi a costurilor cu energia electrică.