Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunțat, luni, că începând cu data de 1 septembrie mai multe licee, şcoli şi grădiniţe vor avea directori noi, foştii fiind înlocuiţi din variate motive, inclusiv din cauza managementului defectuos. Potrivit datelor transmise de IŞJ, fostul inspector-şef al judeţului, Virgil Blage, care recent a demisionat din funcţie, îşi va relua poziţia de director al Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea. 

25 de directori noi 

"Din 176 de directori, au rămas pe funcţie 147. Pentru 4 directori nu s-a decis numirea prin detaşare deoarece nu au putut fi contactaţi directorii actuali în vederea exprimării acordului de detaşare pe funcţie sau nu s-au identificat persoane disponibile pentru a ocupa o funcţie de conducere", se arată într-o informare semnată de Florin Negruţiu, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor. 

Potrivit documentului, 25 de directori nu au mai primit detaşare pentru anul şcolar 2021-2022 din diferite motive: "nu au mai dorit continuarea pe funcţie, s-au pensionat (directorul Şcolii "Iona Bogdan" Vaşcău), au fost numiţi în alte funcţii, sunt incompatibili sau a fost constatat un management defectuos pe parcursul anului şcolar 2020-2021". 

În plus, un director a fost detaşat pe functia de director adjunct, altul a fost propus spre detaşare pe o funcţie de îndrumare şi control, iar trei au fost detaşati ca directori în alte unităţi.

Noii şefi de şcoli 

După ce în prima fază IŞJ Bihor a enumerat doar lista unităţilor de învăţământ care vor avea directori noi, numiţi prin detaşare, la solicitarea BIHOREANULUI, reprezentanţii Inspectoratului au trimis şi lista completă cu toate unităţile din învăţământ din Bihor şi cu directorii care vor fi la cârma lor de la 1 septembrie, unii păstraţi pe funcţie, iar alţii noi. 

Şcolile care vor avea directori noi şi numele acestora: 

Colegiul Economic "Partenie Cosma" Oradea – Virgil Blage, care revine pe funcţie 
Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleşd – Adriana Monica Moisin 
Grădiniţa cu Program Prelungit "Floare de Colţ" Beiuş – Mariana Coste 
Grădinita cu Program Prelungit Nr. 54 Oradea – Mihaela Pele 
Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1 Ştei – Sorina Ioana Rengle 
Liceul Reformat "Lorántffy Zsuzsanna" Oradea – Módi Kinga 
Liceul Tehnologic Nr.1 Cadea – Zsigmond Levente 
Liceul Vocaţional Pedagogic "Nicolae Bolcaş" Beiuş – Adina Cioloş 
Şcoala Gimnazială "Szalardi Janos" Sălard – Bóldiş Monika-Andrea 
Şcoala Gimnazială Nr.1 Balc – Ioana Corina Ropotean 
Şcoala Gimnazială "Nicolae Bogdan" Vaşcău – Mirela Liliana Meza 
Şcoala Gimnazială "Avram Iancu" Oradea -  Ioan-Sorin Cuc
Şcoala Gimnazială "Bocskay Istvan" Cherechiu – Niri Lidia Elza 
Şcoala Gimnazială "Înv. Gâlgău Iosif" Păgaia – Florica Serac 
Şcoala Gimnazială "Octavian Goga" Oradea – Ramona Nicoleta Stroe 
Şcoala Gimnazială Nr 1 Brusturi – Florian Moise 
Şcoala Gimnazială Nr. 1 Aştileu – Rodica Cornelia Lele 
Şcoala Gimnazială Nr. 1 Cociuba Mare – Crina Marton 
Şcoala Gimnazială Nr. 1 Uileacu de Beiuş – Marinela Vesa 
Şcoala Gimnazială Nr.1 Tărian – Delia Bondar 
Şcoala Gimnazială Nr.1 Derna – Remus Rusalim Pintiuţa 
Şcoala Gimnazială Nr.1 Tărcaia – Balog Emóke
Şcoala Gimnazială Nr.1 Urviş de Beiuş – Cristina Popa 
Şcoala Gimnazială Nr.1 Ceica – Andrada Florina Flonta 
Şcoala Primară Nr. 1 Paleu – Béládi Tamara 

Motive... "generale"

O parte dintre noii directori, mai precis cei de la şcolile cu predare în limbă maghiară, au fost detaşaţi cu aprobarea şi la propunerea UDMR, după cum BIHOREANUL a scris. Este cazul, spre exemplu, lui Módi Kinga (Liceul Reformat "Lorántffy Zsuzsanna" Oradea), Bóldiş Monika-Andrea (Şcoala Gimnazială "Szalardi Janos" Sălard), Niri Lidia Elza (Şcoala Gimnazială "Bocskay Istvan" Cherechiu) şi Zsigmond Levente (Liceul Tehnologic Nr.1 Cadea) şi Balog Emóke (Şcoala Gimnazială Nr.1 Tărcaia). 

BIHOREANUL a solicitat reprezentanţilor IŞJ să transmită care a fost motivul fiecărei schimbări în parte în 25 de unităţi de învăţământ, însă Florin Negruţiu a răspuns evaziv că "motivele au fost invocate la modul general în conţinutul comunicatului şi fac referire la toate categoriile".

În fine, IŞJ a transmis că "în zilele următoare" va fi definitivată şi situaţia directorilor adjuncţi care vor fi detaşaţi în anul şcolar 2021-2022. 

VEZI MAI JOS LISTA COMPLETĂ A UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT DIN BIHOR ŞI A DIRECTORILOR!