Directorul adjunct al Registrului Auto Român Bihor, Mihai Domocoş, a fost arestat pentru 15 zile de Tribunalul Bihor pentru luare de mită, în urma unui flagrant organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - serviciul teritorial Oradea şi lucrători ai Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor. Directorul executiv al RAR Bihor, consilierul local Cristian Ile(foto), este anchetat pentru aceeaşi infracţiune în stare de libertate.

Potrivit unor surse din cadrul DGA Bihor, Domocoş a fost reţinut joi noaptea de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru 24 ore, în urma unui flagrant organizat în sediul RAR Bihor, după orele de program.

Directorul adjunct al RAR a fost surprins după ce a preluat 100 euro de la o persoană. 50 euro erau daţi pentru ca directorul să faciliteze omologarea de urgenţă şi cu obţinerea unei reduceri din plata integrală a taxei de poluare pentru o maşină (reducere acordată pentru unele probleme la aspectul exterior sau interior al autoturismului), iar alţi 50 euro pentru a facilita omologarea unui alt autoturism pe o persoană cu handicap, această categorie fiind scutită de plata taxei.

Ulterior, vineri noaptea, în urma unor audieri prelungite la sediul DNA Oradea, procurorii au cerut judecătorilor Tribunalului Bihor arestarea lui Mihai Domocoş pentru 29 de zile, solicitare care a fost admisă doar în parte, magistraţii dispunând încarcerarea directorului adjunct al RAR Bihor doar pentru 15 zile.

Soluţia a fost atacată de procurorii DNA prin recurs, urmând să se judece marţi la Curtea de Apel Oradea.

Potrivit surselor DGA, ancheta este doar în fază incipientă, cei doi manageri ai RAR fiind suspectaţi că fac parte dintr-o reţea care acţiona încă de anul trecut şi care a înmatriculat peste 1.000 de autoturisme, BMW, Audi, Mercedes, pe numele unor persoane cu handicap, care au acceptat acest lucru contra unor sume modice, de 200-300 lei.

"În perioada 2010 - 2011, inculpatul Domocoş Mihai, în calitate de funcţionar cu atribuţii de control în cadrul Registrului Auto Român - Reprezentanţa Bihor, a pretins şi primit diferite sume de bani de la mai multe persoane, în vederea programării imediate pentru verificare a autovehiculelor la R.A.R. Bihor, a verificării şi omologării acestora în vederea înmatriculării în circulaţie, prin eludarea totală sau parţială a taxei de poluare (taxă de primă înmatriculare). Eludarea taxei de poluare se realiza prin înmatricularea unor autovehicule pe numele unor persoane cu handicap care sunt scutite, prin lege, de plata unei astfel de taxe", se arată în Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurorii DNA.

Cristian Ile, directorul RAR cercetat în stare de libertate, este membru PDL. Fost consilier judeţean, la alegerile din 2008 Ile a candidat pentru un loc în Consiliul Local Oradea, ocupând locul 10 pe lista partidului. El a devenit consilier local în mai 2009, după retragerea din deliberativ a fostului primar interimar Mihai Groza, care a preferat postul de director coordonator al Hidroelectrica Oradea, funcţie incompatibilă cu calitatea de ales local.

Denunţător, unul din intermediarii şpăgilor

Potrivit unui comunicat al DGA Bihor, ancheta în caz a pornit de la investigaţiile intreprinse de poliţiştii Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor, în cazul a două persoane suspectate de trafic de influenţă în formă continuată, intermediarii mitei între proprietarii autoturismelor şi şefii RAR Bihor.

"Din primele cercetări a rezultat că, în perioada anilor 2010 - 2011, cei doi au pretins şi primit diferite sume de bani de la mai multe persoane, prevalându-se de influenţa avută la diferiţi funcţionari din cadrul Registrului Auto Român - Reprezentanţa Bihor, în vederea programării imediate pentru verificare a unor autovehicule la RAR Bihor, verificării şi omologării acestora în condiţii preferenţiale, prin eludarea totală sau parţială a taxei de primă înmatriculare. Cauza a fost sesizată de poliţiştii DGA Bihor Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Anticorupţie Oradea, în cursul anului 2010", se arată în comunicat.

Ulterior, una din persoanele cercetate a formulat un autodenunţ, motiv pentru care în după-amiaza zilei de 20 ianuarie, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul DNA Oradea, s-a organizat o acţiune finalizată cu prinderea în flagrant a directorului adjunct al RAR Bihor.

După flagrant, poliţiştii DGA Bihor au efectuat percheziţii atât la sediul RAR Bihor, cât şi la domiciliile directorului adjunct al RAR Bihor şi ale celor doi orădeni anchetaţi pentru trafic de influenţă, percheziţii la care au participat şi ofiţeri ai DGA Satu Mare.

În urma anchetei, directorul adjunct al RAR şi unul din intermediari au fost reţinuţi pentru 24 ore, primul, pentru luare de mită iar cel de-al doilea pentru trafic de influenţă, denunţătorul primind interdicţia de a nu părăsi localitatea pe o perioadă de 30 zile.

O zi mai târziu, după arestarea directorului adjunct al RAR, Mihai Domocoş, procurorii DNA au dispus punerea în libertate a persoanei reţinute pentru trafic de influenţă, şi a dispus prin ordonanţă măsura obligării acesteia de a nu părăsi localitatea pentru 30 zile.

"Cercetările în cauză sunt continuate de ofiţerii DGA, în baza ordonanţelor de delegare emise de procurorul de caz, în vederea documentării întregii activităţi infracţionale şi pentru identificarea şi tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate", se mai arată în comunicat.