În plină anchetă privind modul în care o minoră din sistemul de protecţie a copilului din Bihor, îngrijită de o fundaţie, a fost scoasă din ţară în cursul anului trecut fără ca tutorele – preşedintele Consiliului Judeţean Bihor – să îşi fi dat acordul, directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, Szarka Arpad, responsabil cu serviciile sociale şi, implicit, cu situaţia orfanilor din sistem, s-a transferat în interes de serviciu la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate.

„Legea permite”

Potrivit surselor BIHOREANULUI, Szarka, membru UDMR, şi-a cerut transferul la finele anului trecut, în decembrie, fiind aprobat la începutul acestui an. Contactat, directorul general al DGASPC Bihor, Călin Puia, a declarat, lapidar, că „a fost un transfer făcut la iniţiativa salariatului, legea permite acest lucru”.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al CAS Bihor, Cătălina Marinaş, a confirmat: „Domnul Szarka Arpad a solicitat transferul din funcţia de director adjunct al DGASPC Bihor pe funcţia de şef Serviciu Control la Casa de Asigurări de Sănătate Bihor, şi azi (n.r. – marţi, 23 ianuarie) este prima zi de lucru. A fost un transfer în interes de serviciu, cu acordul ambelor părţi şi cu respectarea prevederilor legale”.

De asemenea, Marinaş a spus că funcţia de şef Serviciu ocupată acum de proaspătul fost director adjunct al DGASPC Bihor „a fost vacantă de doi ani, din 2016” şi că pentru ocuparea ei au fost organizate două concursuri, „dar nu a promovat nimeni”. În fine, purtătorul de cuvânt al CAS Bihor a precizat că transferarea lui Szarka este „pe perioadă nedeterminată”.

Dornic de „împlinire profesională”

Abordat la rându-i de BIHOREANUL, Szarka a explicat cum şi de ce a dorit să se transfere, afirmând că pur şi simplu a fost contactat telefonic şi întrebat dacă vrea acest transfer.

„Au avut ei (n.r. – CAS Bihor) un post liber şi m-au sunat, dacă sunt dispus să vin, şi am venit. Am vrut să mă împlinesc profesional, pentru că eu sunt economist şi mi s-a părut că este un loc în care cred că pot să fac în continuare ceea ce am de făcut în cariera profesională”.

Transferuri după „algoritm”

Szarka Arpad nu se află la primul transfer în posturi publice. În luna mai a anului 2009, când deţinea funcţia de director al Casei Judeţene de Pensii Bihor, dar aceasta trebuia „eliberată” pentru a „se face loc” lui Leontin Ţîrle, membru PSD, care a obţinut-o prin „algoritm politic”. Ulterior, Ţîrle a fost arestat în scandalul şpăgilor de la medicii din Comisia de Expertiză Medicală a CJP Bihor, fiind "recuperat" în prezent la Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Consiliului Judeţean.

La acea vreme, Szarka s-a transferat ca director al DGASPC Bihor, dar a fost retrogradat în 2011, printr-o înţelegere între PNL şi UDMR, când funcţia de director general a revenit, tot prin „algoritm”, penelistului Călin Puia.