Procurorii DNA au anunţat, miercuri, că trei foşti directori ai Electrica SA, printre care şi bihoreanul Nicolae Coroiu, fost director general al societăţii, sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu.

Potrivit comunicatului de presă al DNA, în perioada 2004-2005, Electrica SA a făcut achiziţii de echipament de protecţie şi echipament de lucru de la un singur furnizor - SC Tech Safety SA Târgu Jiu - în cantităţi nejustificat de mari şi la preţuri supraevaluate.

Totul s-a făcut, spun procurorii DNA, din dispoziţia directorului general al Electrica SA, Nicolae Coroiu, propulsat în funcţie în 2004 de prietenul său, Vasile Blaga, la vremea respectivă ministru al Administraţiei şi Internelor, şi cu care Coroiu a fost coleg de şcoală şi liceu la Ştei.

"În calitate de director general al SC Electrica SA, suspectul Coroiu Nicolae împreună cu suspectul Chivulescu Constantin, directorul Direcţiei Finanţe Patrimoniu, a dispus efectuarea de achiziţii publice de echipament de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziţii, cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 şi a regulamentelor interne", se arată în comunicatul DNA.

În baza dispoziţiilor date de Coroiu şi Chivulescu, Electrica şi Electrica Serv, condusă de directorul general Constantin Oprea, au încheiat în perioada 2004-2005 peste 70 contracte cu Tech Safety SA, tranzacţii prin care Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA (prin sucursalele Moldova şi Muntenia Nord) au fost păgubite cu aproximativ 1,6 milioane euro.

Procurorii DNA i-au pus sub urmărire penală şi pe subalternii celor trei directori - Petru Andronache, Paula Livinţ, Vasile Adam, Sorin Popescu, Mihai Săraru, Nicolae Rotărescu, Sorin - Paul Iliescu, Nicuşor Bolboacă şi Ionela Dolea, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu.

"Aceste persoane şi-au depăşit sau încălcat atribuţiile de serviciu, înlesnind cauzarea prejudiciilor sus menţionate", se spune în informarea DNA.

Nicolae Coroiu a fost director al sucursalei Electrica Oradea în perioada 2002-2004 iar apoi director general al societăţii până în 2007 când a fost schimbat din funcţie şi când s-a angajat la Universitatea Oradea, unde este conferenţiar şi predă la Facultatea de Inginerie Energetică.