Directorul Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra, a declarat joi, în cadrul ultimei conferinţe de presă din 2018, că România riscă să intre de anul viitor în procedură de infringement.

Penalităţi de 150.000 euro pe zi

Potrivit directorului, sancţiunile europene ar putea fi aplicate încă din luna ianuarie. "România poate să intre în infringement pentru că nu se conformează obligativităţii de a racorda la reţeaua de canalizare consumatorii din localităţile cu peste 2.000 de locuitori. Problema cu această sancţiune este că penalităţile aplicate nu se opresc decât în momentul conformării. Dacă România nu se conformează 20 de ani, 20 de ani va plăti penalităţi!", a declarat Ovidiu Gavra.

Potrivit primelor estimări încă neoficiale, penalităţile s-ar putea ridica la circa 150.000 de euro pe zi şi vor fi plătite de statul român, care se va îndrepta ulterior asupra vinovaţilor.

"Noi, nu!"

Ovidiu Gavra a afirmat că nu se pune problema ca operatorul orădean de apă şi canalizare să plătească sancțiuni. "CAO operează cam 30% din suprafaţa judeţului, iar în aria noastră de operare ne conformăm obligaţiilor asumate", a spus directorul.

La nivelul municipiului Oradea, numărul racordurilor funcţionale din totalul celor gestionate de CAO a crescut de la 82,5%, în 2016, la 88,4%, în 2018. În localităţile din judeţ, procentul este de circa 60,4%.

"Noi ne-am făcut datoria. Am extins reţelele de canalizare şi am informat consumatorii că pot să se racordeze. Acum ar trebui ca organele statului ar trebui să îşi intre în slujbă", a spus Gavra.

Potrivit directorului CAO, principalele obiective ale companiei pentru anul 2019 vizează îmbunătăţirea calităţii apei din Oradea prin diminuarea nivelului de fier, montarea de contoare cu telecitire în Beiuş, respectiv extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare.