Proaspăt demis de la conducerea Colegiului Emanuil Gojdu din Oradea, profesorul Florin Nicoară susţine că decizia şefului Inspectoratului Şcolar, Virgil Blage, este o răzbunare personală, pentru că a criticat măsuri luate de acesta.
Nicoară face referire la faptul că, la începutul acestui an, a contestat dur decizia IŞJ de a tăia o clasă de-a IX-a din oferta Colegiului pentru această toamnă. „Este o problemă pornită strict de la faptul că nu am stat cu capul plecat atunci când s-a tăiat o clasă de-a noua la Gojdu, mi-am spus nemulţumirea. (...) Aşa o văd, ca pe o răzbunare personală”, a declarat fostul director, sâmbătă, pentru BIHOREANUL.
"Nu o să plâng după funcţie”
Profesorul a spus că deciziile luate de Consiliul de Administraţie al Colegiului, precum o zi pe săptămână online pentru toate clasele ori reducerea orelor la 40 de minute (care au contribuit la demiterea lui Nicoară), au fost menite să evite îmbolnăvirile în rândul elevilor şi, potrivit acestuia, respectă cadrul legal stabilit de Ministerul Sănătăţii şi de cel al Educaţiei. Ordinul comun al celor două instituţii prevede că în scenariul I, în care se află şi Oradea, participarea zilnică se face „cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie”.
„Eu consider că am făcut ce trebuia la şcoală, că am respectat legea întru totul, am luat măsuri, nu eu personal, pentru că Gojdu este condus de Consiliul de Administraţie, nu de mine, ca dictator, cum spun unii. Consiliul de Administraţie a analizat situaţia complexă în care se află şcoala, ţinând cont că e pandemie, stare de alertă, şi a luat măsurile pe care le-a considerat potrivite. Dacă domnul Blage ştie să conducă această şcoală mai bine decât noi, este problema dânsului”, a mai spus Nicoară.
Acesta a subliniat că şcoala nu are doar trei cadre didactice cu adeverinţe medicale pentru a rămâne în telemuncă, aşa cum a spus şeful IŞJ Bihor, ci de fapt zece, şi că măsurile luate în şcoală rămân în vigoare, pentru că Inspectoratul n-a atacat deciziile CA, aşa cum putea să o facă.
„Mă simt nedreptăţit pentru că mi-am dedicat ultimii patru ani în interesul acestei unităţi de învăţământ. Nu zic că am fost directorul perfect, nu ştiu dacă există om perfect, dar dacă tragem linie, cine este obiectiv vede ce rămâne în Godju după mine”, a mai declarat fostul director.
Întrebat dacă va ataca decizia de demitere, Nicoară a spus că n-a luat o decizie: „Nu o să plâng după funcţie, asta nu trebuie să se gândească nimeni. Am făcut cât mai putut, ce am putut. Altcineva probabil o să facă mai mult”.
„O elevă de pe terasă”
Pe de altă parte, demiterea directorului i-a nemulţumiţi pe mulţi dintre profesorii şi elevii şcolii, care acum afişează mesaje de susţinere pe internet.
Pe reţeaua de socializare Facebook, gojdiştii şi-au pus o ramă anume creată pentru poza de profil, cu mesajul „Gojdu protestează – Uniţi pentru directorul Nicoară” şi transmit că mazilirea acestuia este nedreaptă.
Printre cei care au adoptat această formă de protest se numără şi directoarea adjunctă a şcolii, Anca Mile (foto), care acum a preluat atribuţiile de director.
„O elevă de pe terasă”
Mulţi elevi susţin măsurile luate de Nicoară, şi pentru care acesta a plătit cu funcţia, precum reducerea orelor la 40 de minute şi a pauzelor la 5, respectiv păstrarea lecţiilor online, o zi pe săptămână, pentru toate clasele.
„Toate măsurile adoptate de către domnul director Nicoară sunt niște măsuri de bun simț, luate ținând cont de toate riscurile care pot apărea, protejând atât elevii, cât și cadrele didactice şi restul personalului din școală. Nu este nimic orwellian, doar o conducere responsabilă. Semnat, o elevă de pe terasă”, se arată într-un mesaj postat de o elevă a Colegiului, Carolina Jurcău, cu aluzie la declaraţiile inspectorului şcolar general.
Acesta a declarat BIHOREANULUI că elevii de la Gojdu nu au voie să iasă în pauze, „sunt ţinuţi ca în puşcărie”, „ceva de Orwell”, dar şi că, din cauza programului didactic redus, la ora 12 umplu terasele din Oradea. Aceste măsuri, alături de păstrarea unor lecţii în online, a determinat conducerea Inspectoratului Şcolar să decidă demiterea lui Nicoară.
Protest în curtea şcolii
Elevii gojdişti sunt convinşi că măsurile luate de Nicoară au fost gândite în beneficiul lor. „Din punctul meu de vedere, restricțiile impuse în momentul de față, nu reprezintă nimic altceva decât grija pe care ne-o poartă domnul director. Doar pentru că "elevii de la Gojdu sunt la ora 12 pe terasă” nu înseamnă că elevii gojdiști nu vor fi pregătiți la fel de bine ca de fiecare dată și fiind gojdistă de doar 5 ani, vă pot garanta faptul că orele decurg excelent, ca întotdeauna, fie că sunt online sau fizic. Sper ca toată lumea să înțeleagă faptul că domnul Nicoară Florin a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a ne fi nouă, elevilor gojdiști, mai bine. Mult succes, ISJ Bihor, în găsirea unui om care să dea dovada de mai mult profesionalism și mai multă dedicație decât a dat domnul director!”, a scris şi eleva Mara Vereş, semnându-se şi ea „elev gojdist de la terasă”.
„Gojdu e un exemplu de „Așa DA”. Orarul a fost modificat ca atât elevii, cât și profesorii să se poată simți confortabil în mediul școlar. Acești ”elevi la terase la ora 12”, reușesc să se împartă între învățat, performanțe școlare, activități extra-școlare și, bineînțeles, distracția și plăcerea anilor de liceu. Vorbim de un colegiu care cu bune și cu rele, reușește să iasă învingător în situațiile dificile prin oamenii pe care îi formează. Directorul Nicoară a reușit să gestioneze situația pandemică într-un mod unic și să ofere siguranță elevilor și profesorilor, haideți să fim oameni și să cunoaștem o situație reală înainte să dăm cu noroi doar pentru a face dramă și scandal în presă”, este un alt mesaj, postat de gojdista Lorena-Clara Rus.
De asemenea, şi Consiliul Elevilor din Colegiul Gojdu s-a poziţionat pro-Nicoară şi a anunţat chiar că luni gojdiştii vor protesta, în curtea şcolii, faţă de demiterea directorului. Deocamdată, elevii nu s-au decis cum anume vor manifesta, însă garantează că vor respecta măsurile anti-Covid.