Directorul Sucursalei de distribuţie a energiei electrice Oradea, Ionel Boja, confirmă că echipajul Electrica sesizat de ISU Crişana a ajuns cu întârziere în Piaţa Unirii, dar spune că nu există nicio legătură directă între flamele observate la un corp de iluminat şi incendiul în care sâmbătă seară a ars o mare parte a Palatului Episcopiei Greco-Catolice.
Verificare cu întârziere
Sâmbătă seară, în jurul orei 20.53, un turist clujean a postat pe Facebook un filmuleţ în care se vedea un "joc de lumini" lângă lămpile pentru iluminatul arhitectural al Palatului, iar un cetăţean din Oradea, Csaki Istvan, a declarat că, aflându-se în Piaţa Unirii, a sunat la 112 pentru a raporta - la ora 20.46 - flăcări la cablajul de lângă o lampă de iluminat de pe strada Mihai Pavel, dar că timp de 20-30 minute pompierii nu au venit în zonă, flamele stingându-se ulterior datorită ploii. "Pompierii nu au venit, deşi am anunţat şi eu, şi Poliţia Locală", a spus Csaki.
Duminică după-amiază, prim-adjunctul şefului ISU Crişana, maiorul Csilik Alexandru, şi prefectul Ioan Mihaiu, au confirmat apelul la 112 înregistrat la ora 20.46, însă au afirmat că în asemenea situaţii pompierii nu fac altceva, potrivit procedurilor, decât să anunţe Electrica pentru a verifica situaţia în teren.
"La ora 20.46 am fost sesizaţi despre o flamă care a apărut la un corp de iluminat, al doilea, pe strada Mihai Pavel. În astfel de situaţii, noi solicităm intervenţia Electrica, ceea ce am făcut. Echipajul Electrica, când a ajuns, lampa funcţiona şi nu existau semne vizibile de flăcări", a spus maiorul Csilik, în timp ce prefectul Mihaiu a afirmat că echipajul Electrica a acţionat cu o întârziere de "30-40 minute, pentru că erau la o altă intervenţie, pe Borş".
"Echipa era Borşului"
Într-o declaraţie pentru BIHOREANUL, directorul Sucursalei Electrica Oradea, Ionel Boja, a recunoscut că echipajul de intervenţie nu a ajuns cu promptitudine în Piaţa Unirii, imediat după sesizarea primită de la ISU Crişana.
"Echipa noastră era pe Calea Borşului. La un moment dat a primit o sesizare că lângă un corp de iluminat pe strada Episcop Mihai Pavel e ceva care arde. S-au rezolvat problemele de acolo de pe Calea Borşului şi apoi s-au dus la locul faptei. Nu au constatat nimic, practic ce s-a văzut se stinsese, iluminatul stradal funcţiona normal şi practic aşa a rămas, nu aveau ce să facă", a declarat acesta.
Problema n-a fost corpul de iluminat
Pe de altă parte, directorul Electrica Oradea a opinat că nu flamele filmate de turistul clujean şi cele raportate la ISU de orădeanul Csaki Istvan ar fi declanşat incendiul care a cuprins Palatul Episcopiei, deoarece corpurile de iluminat din strada Mihai Pavel sunt la circa 5-5 metri depărtare de clădire.
"Incendiul nu avea cum să pornească de acolo, pentru că acele corpuri de iluminat sunt pe mijlocul străzii Episcop Mihai Pavel, care cu trotuare cu tot are cel puţin 10 metri lăţime, deci cam la cel puţin 4-5 metri de clădire. Lângă acel corp era o clemă din care se alimenta cablul care merge pe ancora din oţel, coboară pe peretele clădirii şi intră în pământ. Punctul acela luminos (foto) care s-a văzut era în mijlocul străzii, în aer cum ar veni, nu era pe zidul clădirii", a spus Ionel Boja.
El a mai precizat că lămpile pentru iluminatul arhitectural sunt la cel puţin 4 metri înălţime faţă de nivelul solului, iar incendiul ar fi pornit de mai sus, din podul clădirii.
"O manifestare exterioară"
În schimb, Boja nu exclude ca problema care putea genera incendiul să fi fost un scurt-circuit al instalaţiei ce alimentează corpurile de iluminat, instalaţie aparţinând Episcopiei şi aflată pe proprietatea acesteia.
"Problema care trebuie văzută (n.r. - verificată) este dacă se lucra acolo în pod, dacă nu se lucra, dacă instalaţia (n.r. – electrică) interioară era făcută pentru iluminat, dacă era făcută aiurea - când era făcută prin pod, când era făcută pe-afară, în exterior, pe ziduri... Probabil că au făcut faţada şi apoi nu au mai putut sparge faţada, că de regulă instalaţiile astea de iluminat arhitectural se fac pe exterior, se sapă în ziduri, se întubează şi nu se mai bagă prin pod. Eu nu ştiu când a fost făcută instalaţia aia, cum a fost făcută, cine-a făcut-o, dacă au respectat regulile...", a spus directorul Electrica, care respinge ideea unei culpe a angajaţilor săi.
"Nu corpul de iluminat era problema. El a fost doar o manifestare exterioară a unei probleme interioare. Este posibil să fi apărut un scurt-circuit în interior - e foarte greu să se afle cauza, putea fi şi un animal, un şobolan care să fi ros un cablu şi să se facă scurt, pentru că se mai întâmplă, sau o fi fost cineva care a tăiat din greşeală un cablu şi l-o fi înnădit, sau cine ştie… Eu nu vreau să fac supoziţii, nu vreau să mă hazardez, pentru că sunt alţii care vor stabili cauza, dar în opinia mea, vă spun, de la acel incident raportat în jurul orei 20.40 nu putea porni incendiul", a mai spus Ionel Boja.
Nicio ipoteză nu e exclusă
La conferinţa de presă în care au explicat desfăşurarea evenimentelor, reprezentanţii ISU, Poliţiei şi Prefecturii nu au putut estima când vor fi finalizate cercetările pentru stabilirea cauzelor incendiului, însă au asigurat că specialiştii Poliţiei şi ai pompierilor nu exclud nicio variantă posibilă, inclusiv aceea ca incendiul să se fi produs ca efect al avariei din iluminatul public.
"Toate ipotezele rămân în picioare", a spus comisarul şef Alin Haniş, şeful Poliţiei Bihor, care a precizat că s-a deschis un dosare penal pentru distrugere, iar cercetările sunt derulate sub supravegherea procurorilor de la Parchetul Oradea.