Războiul dintre Primăria Oradea şi Instituţia Prefectului Bihor continuă prin regiile subordonate municipalităţii. Romulus Cosma, directorul RAPAS a replicat joi, într-o conferinţă de presă, acuzaţiilor formulate la începutul săptămânii de prefectul Gavrilă Ghilea, care a spus că regia nu avea dreptul să majoreze chiriile pe chioşcurile din Piaţa Decebal şi că acest drept aparţine exclusiv Consiliului Local.

Ghilea a luat apărarea unui număr de nouă chioşcari care au reclamat Prefecturii că RAPAS le-a majorat chiria de la 45 la 90 lei pe metrul pătrat şi au fost ameninţaţi cu evacuarea în cazul în care nu vor semna contracte de închiriere la noile tarife.

În replică, Romulus Cosma, directorul RAPAS, a remarcat ironic că "nu se poate, ca Prefectură, să somezi o regie să revină la o situaţie anterioară invocând în schimb o suită de normative care nu mai sunt în vigoare".

Cosma a arătat că RAPAS a primit în concesiune pieţele de la Consiliul Local Oradea şi, potrivit contractului aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local 878 din 2006 şi a Regulamentul de organizare şi funcţionare a pieţelor aprobat în acelaşi an, stabilirea preţurilor şi tarifelor în pieţe este responsabilitatea regiei. "Conform contractului de concesiune, aprobarea preţurilor şi tarifelor pentru activităţile preluate în administrare de regie se face, anual, de către Consiliul de Administraţie al regiei", a spus directorul.

În acest context, Romulus Cosma s-a arătat surprins de atitudinea prefectului. "Mă miră că nici domnul prefect şi nici consilierii locali din PDL nu ştiu atâta lucru. Doar domnul Mircea Matei, secretarul general al PDL Bihor, a fost preşedinte de şedinţă atunci când s-a votat regulamentul RAPAS", a declarat directorul.

Cosma a mai declarat că taxele şi chiriile practicate de RAPAS nu au mai fost majorate din 2008, când la conducerea Primăriei se afla PDL, şi a subliniat că, şi acum, chiriile pe chioşcuri au fost majorate pentru că erau mai mici decât cele pe mesele din piaţă. Astfel, în vreme ce comercianţii de la tarabe datorau o chirie lunară de 180 lei pe firmă sau 120 lei pe persoană fizică, chioşcarii plăteau doar 45 lei pe metru pătrat.

Chiriile au fost dublate pentru a ajunge măcar la nivelul celor plătite de vânzătorii ca stau la masă, în frig, şi nu sunt nici pe departe atât de mari precum insinuează reclamaţii. "Noi le-am făcut o favoare comercianţilor că am majorat chiria în loc să scoatem chioşcurile la licitaţie, pentru că atunci încasam nu 20 de euro pe metrul pătrat, ci 40 de euro, cum este în piaţa Rogerius", a spus directorul.

De altfel, din cei 18 comercianţi care au închiriat chioşcuri în piaţa Decebal, doar trei nu au semnat până acum contractele la noile tarife. Romulus Cosma spune că aceştia vor fi evacuaţi, iar chioşcurile vor fi atribuite pe bază de licitaţie.