În jur de 500 de oameni s-au adunat, sâmbătă seara, să danseze pe hiturile anilor '70-'80 în grădina Muzeului Țării Crișurilor (MȚC). Muzica a fost asigurată în exclusivitate pe discuri de vinil de Varga Ștefan, pe care orădenii se distrau pe vremuri în discoteca ARLUS și care a avut grijă ca seara să fie una memorabilă pentru toți cei prezenți.

„Momente de oază, de libertate”

Discoteca în aer liber a fost un succes înregistrat în cea de-a doua ediție a programului estival de la MȚC „Tipografia de idei”. Evenimentul a început la ora 20, cu un mic discurs din partea directorului muzeului Gabriel Moisa, urmat de muzeograful Cristina Pușcaș, care le-a relatat orădenilor despre strictețea regimului comunist și cum discotecile erau una dintre puținele surse de divertisment pentru generația tânără.

„Erau acele momente de oază, de libertate, în care tinerii puteau să se distreze”, a relatat muzeograful.

Apoi a înmânat microfonul DJ-ului orădean Varga Ștefan, cu o experiență muzicală de cinci decenii, care a început să pună muzică pentru cei adunați, dar și să rememoreze viața de noapte din Oradea anilor ‘70-’80. „Când puneam Rasputin (melodie a trupei Boney M – n.r.), se scutura tot tavanul”, a spus el.

Culori ca-n anii ‘70

Pentru că organizatorii discotecii de la Muzeu au propus și un dress code specific perioadei, orădenii au colorat grădina cu ținutele lor hippy, disco, punk și rock. Culori puternice și vibrante, paiete, ochelari de soare, bandanele legate pe cap sau chiar peruci afro au fost accesorii purtate de petrecăreți.

În grădina MȚC au fost și oameni care acum 50 de ani își dansau tinerețea la ARLUS sau alte discoteci comuniste, dar și copiii lor, deveniți între timp părinți, și tineri de nici 16-18 ani, care știau melodiile puse de DJ Varga de la chefurile părinților.

„Anii '80 sunt foarte colorați, dacă te uiți la filme sau asculți muzică o să observi o grămadă de culori, atât în haine, cât și în estetica generală”, a tras concluzia Alexandru, un tânăr venit la discotecă împreună cu prietenii.

Dans ca pe vremuri

Din punct de vedere muzical, seara a fost un remake al discotecii ARLUS, care se ținea de trei ori pe săptămână în sala Florica Ungur de azi, din Piața Ferdinand. Autoritățile comuniste le permiteau tinerilor să petreacă trei ore, de la 19 la 22, și asta făceau, pentru că era una din rarele ocazii să asculte muzică la modă.

Rememorând acele vremuri, DJ-ul a început seara de sâmbătă cu muzică hard (Led Zeppelin, Kiss și alte trupe rock cunoscute în anii ’70), iar apoi a trecut la disco. Aceste ritmuri au fost cele care i-au făcut pe orădeni să nu poată sta pe loc. Dacă la începutul discotecii, lumea părea mai timidă, cel mult bătând ritmul muzicii cu mâna pe picior, când DJ-ul a scos vinilurile cu Bad Boys Blue, CC Catch, Ace of Base, Baltimora și alții, în fața scenei s-a creat un ring aglomerat.

Atmosfera a fost completată de sistemul de lumini colorate, de o instalație de fum și de un glob disco. Grupuri de prieteni, familii și cupluri, de toate vârstele, s-au mișcat așa cum se făcea în urmă cu 40-50 de ani. Temperaturile erau peste 30 de grade Celsius, Oradea fiind sub cod roșu de caniculă, dar petrecăreții nu s-au dat bătuți.

„Ne-a plăcut liniștea și muzica din acea perioadă. Eu ascult rock, Guns’N’Roses, AC/DC, iar ea disco, Blue System, dar și rock cum ar fi Metallica”, a spus Ion, un orădean care s-a distrat din plin la evenimentul de sâmbătă seară cu soția Ana.

Distracția a continuat până spre miezul nopții, chiar dacă după ora 22, pentru a nu deranja vecinii Muzeului, DJ-ul a redus volumul. Oamenilor nu le-a păsat, însă. Pentru o seară, s-au distrat așa cum o făceau în tinerețe.

Emanuela Covali

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!