Şefii PPMT şi CNMT se plâng de discriminarea etnică de care ar suferi maghiarimea din România. "Există trei cazuri care arată că drepturile noastre şi legile din România nu sunt respectate", a declarat preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, într-o conferinţă de presă susţinută luni la Oradea împreună cu Kincses Elod, avocatul europarlamentarului Laszlo Tokes, preşedintele CNMT, dar şi al Asociaţiei Tinerilor Studenţi Maghiari din Târgu Mureş.

Cu discriminarea la DNA

Kincses a afirmat că în urmă cu o lună, pe 15 decembrie, în numele CNMT a depus la Serviciul Teritorial Bucureşti al DNA o plângere penală împotriva membrilor Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior şi a conducerii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, pentru "abuz de încredere şi uzurparea puterii", în concret învinuindu-i că au adoptat la UMF Târgu Mureş o Cartă Universitară potrivit căreia stagiile practice ale studenţilor nu pot fi desfăşurate decât în limba română, ceea ce ar contraveni Legii Educaţiei, care prevede că acestea pot fi desfăşurate în limba maternă de către studenţii liniilor cu predare în limbile minorităţilor.

Kincses a povestit că prima instituţie din România sesizată cu privire la "cazul UMF Mureş" a fost Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar "membrii români" (şase la număr) au decis că nu e vorba de nicio discriminare, în timp ce doar "membrii maghiari" (două persoane, plus preşedintele Asztalos Csaba) au afirmat că este discriminare. Ca urmare, petenţii au atacat decizia CNCD în instanţă, dar au pierdut atât la Curtea de Apel Bucureşti, cât şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, astfel că acum au apelat la o acţiune penală, la DNA.

Cu steagurile la CEDO

Pe de altă parte, avocatul Kincses a anunţat că după ce "în ţară am epuizat toate căile de atac", a promovat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasburg o acţiune în numele eurodeputatului Laszlo Tokes contra României, din cauza unul alt proces pierdut aici, pe tema steagurilor secuieşti pe care fostul episcop reformat le-a arborat în balconul biroului său din strada Jean Calvin nr. 2, în urmă cu doi ani.

La acea vreme, Poliţia Locală Oradea l-a sancţionat pe Tokes cu un avertisment, considerând că acesta a încălcat Regulamentul local de publicitate, în sensul că a arborat steagul secuiesc ca mijloc publicitar fără a achita în prealabil taxa de publicitate. Deşi atât la Judecătoria Oradea, cât şi la Tribunalul Bihor, avocatul a încercat să demonstreze că steagul secuiesc nu era mijloc publicitar şi arborarea lui nu urmărea realizarea unui scop comercial, Tokes a pierdut procesul, astfel că acum se va judeca la CEDO cu statul român.

Culmea e că, între timp, anul trecut Tokes a "recidivat", arborând în acelaşi balcon şi un steag aşa numit al regiunii Partium, iar Poliţia Locală l-a sancţionat cu încă un avertisment, aşa că a contestat în instanţă şi noul proces verbal de contravenţie, la Judecătoria Oradea pierzând, iar Tribunalul Bihor încă nepronunţând o soluţie finală.

"Vom duce acest caz mai departe în atenţia instituţiilor internaţionale", a conchis preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, care dealtfel este şi şeful biroului de europarlamentar pe care Tokes l-a deschis în Oradea.