Oameni cu O mare

"În Oradea există un număr impresionant de oameni de bine, de oameni cu O mare", au fost cuvintele cu care directoarea Fundaţiei Hospice Emanuel din Oradea, Marinela Murg, şi-a început discursul la ceremonia de punere a pietrei de temelie la construcţia Centrului de Îngrijiri Paleative pentru adulţi şi copii, care va funcţiona pe strada Thurzo Sandor, în apropierea sediului firmei Repcon, cea care - de altfel - asigură construcţia celor patru corpuri de clădire.

La festivitate au participat ca invitaţi de onoare ambasadorul SUA Mark Gitenstein şi soţia acestuia, Elisabeth, ea însăşi voluntar Hospice, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, directorul general al Repcon, Mircea Nistreanu, şi nu în ultimul rând fosta viceprimăriţă Florica Cherecheş, iniţiatoarea campaniei "Oradea pune suflet", prin care orădenii, persoane fizice şi firme, au fost invitate să sprijine acest proiect.

Centrul de Îngrijiri Paleative va avea o suprafaţă construită de 4.900 de metri pătraţi, desfăşurată pe trei nivele, terenul fiind pus la dispoziţie gratuit de municipalitate, iar Repcon obligându-se să realizeze construcţia proiectului, a cărui valoare este de 4,3 milioane euro (inclusiv chesltuielile pentru asigurarea funcţionării aşezământului timp de un an). Acesta va avea o capacitate de 15 paturi pentru îngrijirea adulţilor suferinzi de diferite boli incurabile şi alte 5 paturi pentru copii, un ambulatoriu de îngrijire la domiciliu, un centru de zi pentru adulţi şi copii şi un centru de educaţie în domeniul îngrijirilor paleative.

"Mulţumesc doamnei Elisabeth Gitenstein, mulţumim Primăriei pentru parteneriatul pe care l-a realizat cu noi, mulţumesc societăţii Repcon şi domnului Nistreanu pentru sufletul mare şi sensibilitatea faţă de nevoile celor în suferinţă, mulţumesc arhitectului Raluca Covăcescu, care a făcut gratuit proiectul construcţiei, mulţumesc pentru demnitate şi curaj bolnavilor care luptă cu cancerul", a spus directoarea Fundaţiei Hospice Emanuel, care şi-a făcut un scop din alinarea suferinţelor bolnavilor terminali, din păstrarea demnităţii şi autonomiei acestora în lupta cu boala şi din sprijinirea familiilor acestora după deces.

Pilda "ambasadoarei"

Invitată să ia cuvântul deoarece ea însăşi este asistentă medicală şi voluntară Hospice, soţia ambasadorului SUA, Elisabeth Gitenstein, a povestit cât de mândră este pentru faptul că, pe când încă era tânără, însărcinată cu al doilea copil, a urmat cursurile de asistenţă medicală la St. Christopher Hospice din Londra, evidenţiind că "viaţa şi moartea sunt strâns legate". În momentele când a povestit cum a fost prima sa vizită la un bolnav de cancer din Bucureşti, după ce soţul său a fost trimis în misiune în capitala României, Elisabeth Gitenstein a emoţionat întreaga asistenţă. "Am urcat pe o scară neiluminată şi şubrezită, şi am ajuns într-o încăpere sărăcăcioasă, dar curată", a povestit "ambasadoarea", spunând că pe patul de suferinţă se afla o femeie de 40 de ani, mamă a cinci copii, bolnavă de cancer în stadiu terminal. "N-a mai suferit, nu a mai avut tuburi sau perfuzii. Era fericită, totuşi, că a apucat să vadă că cel mai mic dintre copii mergea la şcoală şi avea rezultate bune datorită asistentului social. A murit după scurt timp, dar împăcată", a spus soţia ambasadorului.

Emoţiile celor de faţă au fost amplificate şi mai mult după ce Elisabeth Gitenstein a primit un superb buchet de flori de la o fetiţă de cinci ani, rămasă fără degetele de la mâini şi cu oasele şi pielea afectate de o boală degenerativă imposibil de tratat. Un alt copil, un băieţel de patru ani, bolnav de leucemie, a oferit un alt buchet de flori unei voluntare Hospice care de şapte ani lucrează în România, Christine Colwing, care a pledat şi ea pentru parteneriatul între comunitate şi instituţii în scopul uşurării ultimelor luni de viaţă ale unor bolnavi. "Lucrând singuri, putem atinge un anumit succes, dar împreună reuşim mult mai mult", a spus voluntarul englez.

De ce?

Mircea Nistreanu, ultimul vorbitor, în calitate de director general al societăţii Repcon, care s-a angajat să ducă la bun sfârşit proiectul, asigurând construcţia şi alte câteva cheltuieli, a mărturisit celor de faţă că unii l-au întrebat de ce sprijină acest proiect. "În primul rând pentru că, lucrând în domeniul construcţiilor hidrotehnice, suntem legaţi de vieţile oamenilor. În al doilea rând, datorită apropierii (n.r. - dintre sediul firmei şi viitorul Centru), iar în al treilea din dorinţa de a face parte dintre firmele care dau un exemplu pozitiv pentru a ajuta comunitatea", a spus Nistreanu.

După ce şi primarul Ilie Bolojan, vizibil emoţionat mai ales după momentul când fetiţa fără degete îi oferise flori soţiei ambasadorului, a mulţumit tuturor celo implicaţi în proiect, Pavel Negruţ, de la Biserica Emanuel, împreună cu un alt pastor, a rostit o rugăciune de mulţumire şi de binecuvântare.

La finalul ceremoniei, oficialii şi reprezentanţii Fundaţiei Hospice Emanuel au aşezat o placă comemorativă la temelia construcţiei, iar voluntarii s-au fotografiat cu oaspeţii americani, cu primarul Ilie Bolojan şi cu medicii de la Spitalul Municipal şi Spitalul Judeţean prezenţi la eveniment.