Toţi consilierii locali şi judeţeni ai UDMR, senatorul Biro Rozalia, deputatul Szabo Odon, mai mulţi directori adjuncţi de instituţii deconcentrate, între care Pasztor Sandor (Administraţia Bazinală de Ape Crişuri) şi Szarga Arpad (Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului), mai mulţi intelectuali, dar şi câteva sute de copii au format asistenţa cu care liderii UDMR Bihor se pot mândri că au strâns, de Ziua Maghiarimii, la statuia paşoptistului Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii, aproximativ 600 de persoane.

La festivitate au participat, de asemenea, toţi şefii de partide din Bihor, preşedintele Consiliului Judeţean Cornel Popa (PNL), vicepreşedinţii Ioan Mang (PSD) şi Alexandru Kiss (acesta, de fapt, ca lider al UDMR Bihor), primarul Ilie Bolojan cu viceprimarii Mircea Mălan (PNL) şi Ovidiu Mureşan (PSD), preşedintele PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, dar şi al PDL Oradea, Cristian Puşcaş.

Evenimentul - pentru care împrejurimile statuii lui Szacsvay au fost ornate cu steaguri ale României, Uniunii Europene, UDMR, dar şi ale municipiului Oradea şi Republicii Ungare - s-a aflat sub ameninţarea furtunii de la bun început, astfel că şi organizatorii au derulat punctele din program "pe repede înainte".

"Respect" de la Victor Ponta

După intonarea imnului naţional al Ungariei, prefectul Claudiu Pop a urcat primul la microfon, pentru a face cunoscut mesajul adresat de premierul Victor Ponta maghiarimii din Transilvania. "Transmit etnicilor maghiari un semn de respect. Indiferent de locul în care istoria i-a aşezat pe maghiari şi pe români, tot istoria ne învaţă că nu există nimic mai important decât pacea, înţelegerea, armonia", a rostit prefectul, dând citire mesajului şefului Guvernului de la Bucureşti.

Scrisoarea lui Ponta a subliniat, de asemenea, că România şi Ungaria au multe în comun, ambele ţări fiind în trecutul recent "prizoniere" în lagărul socialist, dar au reuşit să se elibereze şi să se alăture Uniunii Europene şi NATO. "Aspiraţia popoarelor noastră e una comună, să trăiască în libertate. (...) Vă asigur că instituţiile statului român vor fi totdeauna un sprijin pentru toţi cetăţenii", s-a încheiat mesajul premierului Ponta.

"Duşmanii libertăţii noastre nu au dispărut"

După ce şi consulul ungar Vizi Gabriela a transmis mesajul premierului Viktor Orban, la microfon a urmat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care şi-a centrat discursul pe ideea că Uniunea a obţinut pentru maghiari mai multe libertăţi faţă de câte aveau acum 15 ani, dar luptă în continuare pentru mai multe şcoli maghiare, mai multe instituţii de cultură şi o mai rapidă restituire a imobilelor.

"În acest an sărbătorim şi rămânem atenţi la adversarii noştri. Libertatea unei minorităţi e fragilă, nu e ca panglica de la capătul unui drum. Nu poţi să o tai, iar apoi să te aşezi liniştit, ca şi cum ţi-ai fi terminat treaba. Libertatea e mai degrabă ca şoseaua, care merge spre un ţel pe care îl atingem dacă în fiecare zi luptăm pentru ea", a spus şeful UDMR, adăugând că "ceea ce în urmă cu 25 de ani părea de neatins acum e realitate, însă dacă nu ne propunem noi obiective, rezultatele pot fi în pericol".

"Duşmanii libertăţii noastre nu au dispărut, pericolul nu a trecut. (...) Trebuie să ne luptăm pentru fiecare clasă cu predare în limba maghiară, pentru fiecare şcoală. Trebuie să ne luptăm pentru a putea folosi limba maternă, pentru plăcuţele bilingve, pentru instituţiile de cultură. Din nou şi din nou, trebuie să începem să ne apărăm imobilele pe care le-am recuperat şi să urnim procedura de restituire, care e tot la viteza melcului. Simbolurile noastre sunt atacate de persoane care nu înţeleg că nicio comandă şi nici o poruncă nu poate să smulgă din inimile noastre simbolurile noastre, cultura, limba. Ei sunt cei care lucrează cu măsuri duble: spun să renunţăm la identitatea noastră naţională, pentru că ne ţine în loc, ca şi cum s-ar îngrijora pentru noi, când, în realitate, vor să ne ia libertatea. (...) Mă revoltă şi le spun să nu fie cu două măsuri", a spus preşedintele UDMR.

Pe de altă parte, Kelemen Hunor a nuanţat arătând că atunci când luptă pentru drepturile lor maghiarii nu sunt împotriva altora, şi a spus că respinge extremismul: "Libertăţile unei comunităţi sunt priorităţi până când nu îngrădesc libertăţile altora. Trebuie să spunem, noi, politicienii, că nu luptăm împotriva cuiva, ci pentru noi, nu vrem să luăm nimic de la nimeni, vrem ne simţim liberi. Libertatea impune, însă, şi responsabilitate, să nu ne lăsăm angrenaţi în acţiuni extremiste, să putem trăi împreună, nu să ne războim unii cu alţii".

"Atenţie, cad ţigle!"

tencuiala-cazuta.jpgLa două treimi din speech-ul lui Kelemen Hunor, s-a auzit brusc un uruit şi un zgomot puternic provocat, după cum aveau să constate rapid curioşii fugiţi într-acolo, de căderea unor ţigle de pe acoperişul şi al unor ornamente de pe faţada clădirii cu trei etaje, foarte înalte, de la numărul 36 al străzii Libertăţii.

Primul care a reacţionat a fost primarul Ilie Bolojan, care a părăsit locul festivităţii, îndreptându-se în direcţia clădirii. Apoi, edilul a chemat un grup de jandarmi care a securizat zona, blocând traficul rutier, dar şi accesul pietonilor, iar după aceea şi un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă care a degajat trotuarul şi carosabilul şi a luat legătura cu locatari ai imobilului.

În acest timp, luându-şi rămas bun de la maghiarii din Oradea, Kelemen Hunor îşi încheia discursul mulţumind, inclusiv în limba română, prefectului de Bihor, preşedintelui Consiliului Judeţean şi primarului Oradiei pentru modul în care au înţeles să colaboreze la crearea şi menţinerea unui climat de bună înţelegere între locuitorii oraşului de diverse etnii.

Manifestarea de la statuia lui Szacsvay s-a încheiat fără alte incidente, participanţii mărşăluind în final, într-o coloană deschisă de husari călare, către Parcul Petofi, pentru a depune flori la bustul poetului maghiar. Festivităţile din Oradea se încheie la Teatru, unde trupa Szigligeti Ede oferă un spectacol de poezie şi muzică folclorică.