Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a prezentat, joi, concluziile întâlnirii pe care a avut-o marţi, la Dublin, cu reprezentanţii companiei aeriene Ryanair. Întâlnirea s-a dovedit, însă, fără efect, astfel că, din noiembrie, avioanele celei mai mari companii low cost din Europa nu vor mai ateriza şi decola de pe Aeroportul din Oradea.

Vindeau peste 100%!

Potrivit lui Pasztor, compania tot nu a dat un răspuns ferm, dacă pleacă sau nu de tot din Oradea, deci dacă e vorba de o suspendare a zborurilor sau de o anulare a lor. Cert este însă că, din noiembrie până în martie, avioanele nu vor zbura de pe aeroportul Oradea.

Prin plecarea Ryanair, Oradea rămâne fără curse externe regulate, în condiţiile în care cursele săptămânale ale companiei irlandeze spre Anglia, Spania şi Italia aveau grad de ocupare şi de peste 100%.

„Vindeau mai multe bilete decât capacitatea avionului”, a dezvăluit preşedintele CJ Bihor, precizând că acei călători care nu mai aveau locuri erau despăgubiţi de companie, cu sume de ordinul a 500 de euro pe persoană.

Pasztor „nu ştiu”

Potrivit lui Pasztor, juriştii instituţiei analizează situaţia, prin prisma contractului existent între părţi, care fusese semnat pe o perioadă de 5 ani. Pasztor nu a putut preciza, însă, dacă acest contract prevede posibilitatea ca CJ Bihor să poată pretinde despăgubiri din partea companiei pentru denunţarea unilaterală. „.Eu nu l-am văzut. Nu ştiu dacă se prevede şi ce anume”, a fost declaraţia şocantă a şefului CJ.

Pasztor a mai spus că, deocamdată, contractul nu a fost reziliat, existând şi posibilitatea ca operatorul să vizeze doar suspendarea zborurilor pe timp de iarnă, în cadrul unei strategii de reducere a pierderilor.

„Pe lângă Oradea, Timișoara și Craiova, Ryanair va închide curse din Croația, Bulgaria, Lituania, Spania, Danemarca. Eu am întrebat ce înseamnă pentru ei profitabil, ce grad de ocupare, 110%, 150%, 180%? Nu am primit răspuns”, a spus preşedintele CJ Bihor, care a precizat că discuţiile de la Dublin au fost purtate cu directorul de dezvoltare rute a Ryanair, Kate Sherry, şi cu managerul dezvoltare curse, Liliana Horvath.

Variante alternative

Pasztor susţine că reprezentanţii companiei irlandeze au admis că au avut "o problemă de comunicare", prin faptul că nu au anunţat direct partenerilor intenţia de a opri cursele de pe aeroportul Oradea, dar i-au reproşat totodată şefului CJ că... a divulgat presei date din contract. "Au dosare de presă, cu toate articolele în care apare menţionat numele companiei şi le-a displăcut chiar şi că s-a dat publicităţii perioada de 5 ani pe care s-a încheiat contractul", a spus Pasztor.

În paralel, conducerea CJ Bihor încearcă să găsească variante de înlocuire a operatorului irlandez. „Eu cred că vremea biletelor la 2,99 euro sau 9,99 euro, practicate de Ryanair, a trecut. Dar sunt convins că vom găsi un operator. Trebuie să ne grăbim, pentru că avem termen până la sfârşitul lunii aprilie să stabilim cursele pentru sezonul de iarnă”, a arătat Pasztor.

După cum se ştie, compania Ryanair a anunţat, pe 14 martie, că a decis să nu mai opereze nicio cursă din Oradea în orarul de iarnă 2018. Şeful Consiliului Judeţean declara la vremea respectivă că a aflat vestea odată cu bihorenii de rând, din presă, arătându-se şocat de decizia companiei irlandeze.