Sub titlul şi ideea "Disecţia luminii" a fost vernisată, vineri, expoziţia artistului plastic Remus Ilisie. Absolvent al Facultăţii de Arte Vizuale a Universităţii din Oradea, dar şi a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Remus Ilisie este atât artist plastic, cât şi cineast. Este atât un admirator al frumuseţilor prezentului, cât şi al realităţilor trecutului, pe care le îmbină armonios. Este surdo-mut, dar această condiţie nu i-a frânt niciodată visul de a-i bucura pe cei din jur cu arta pe care o produce, ba chiar l-a stimulat şi mai mult.

Expoziţia deschisă la Cetatea Oradea, în Corpul M, lângă poarta de est, cuprinde lucrări de pictură realizate de Remus Ilisie şi obiecte militare descoperite la fostul tancodrom şi lăsate în voia sorţii de militarii plecaţi. Totuşi, compoziţia nu are ca temă războiul, ci mai degrabă ceea ce învăţăm din memoria războiului. Subiecţii expoziţiei nu sunt obiectele expuse, ci simbolistica lor, truda pe care o perpetuează.

"Ideea acestui proiect mi-a venit în momentul în care am simţit că-mi lipsesc bunicii, că aş fi vrut să-mi povestească despre viaţa lor, că aş fi vrut să ştiu cum au trăit", a mărturisit autorul, prin vocea surorii sale, Luminiţa. "Cred că un mod de a-i respecta pe cei acum atât de bătrâni este de a nu uita trecutul, acel trecut în care războiul purta haine verzi", a mai transmis Remus Ilisie.

Curatorul expoziţiei este lectorul universitar Constantin Costea, doctor în arte plastice, care a precizat, legat de însemnătatea acestei expoziţii, că "viaţa şi moartea devin surori infirmiere în lucrările autorului (…) şi îşi asumă originalitatea datorită subsidiarului original şi existenţial al autorului". "Disecţia luminii este o speculaţie pur artistică", a spus Costea.

La final, participanţii au fost invitaţi să ia un cub de zahăr sau o ţigară. Motivaţia ţine de faptul că, în anii celui de-al doilea Război Mondial, prizonierii din lagărele sovietice au reuşit să supravieţuiască schimbând ţigările pe care le aveau pentru cuburi de zahăr.

Expoziţia va rămâne deschisă pentru câteva săptămâni, urmând a fi inclusă în activităţile din săptămâna Şcoala Altfel.