Pentru prima oară după 1990, doi parlamentari bihoreni au fost săptămâna trecută vedete la toate televiziunile de ştiri, care - fie că ţin cu Puterea, fie că sunt în serviciul PDL - au titrat breaking-news la unison: "Doi senatori liberali îl fac dictator pe Ponta!".

Ce se întâmplase? Senatorii Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea anunţaseră că l-au interpelat pe vicepremierul Liviu Dragnea în calitatea acestuia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, reproşându-i secretomania cu care gestionează proiectul regionalizării. "Noi am numit Guvernul Ponta, noi va trebui să votăm regionalizarea, deci nu e normal să aflăm detalii doar din presă", spunea Bodea.

"Regionalizarea e o schimbare majoră. Tocmai de aceea, noi, parlamentarii care va trebui să o votăm, trebuie să cunoaştem detalii despre ce gândeşte Guvernul. Iar asta înseamnă că Guvernul ar trebui să comunice cu noi, să ne ceară părerea. Însă din păcate asta nu se întâmplă", îl completa Boeriu. "Prin faptul că nu comunică nici măcar cu noi, parlamentarii care l-au numit, Guvernul Ponta repetă aceeaşi greşeală a celor de dinaintea lor. Adică lucrează dictatorial, fără să dea socoteală nimănui, pierzând astfel contactul cu electoratul", a punctat Bodea.

Televiziunile s-au grăbit să susţină că senatorii liberali i-au cerut ministrului Dragnea să vină la Oradea ca să le explice lor cum vine cu regionalizarea (deşi, de fapt, cei doi îi ceruseră explicaţii în Parlament) şi, după caz, au jubilat ori s-au indignat că l-au etichetat pe Ponta drept dictator. În realitate, însă, au cerut doar lucruri de bun-simţ: Guvernul să răspundă de ce se impune regionalizarea (fiindcă, după cum arăta în aceeaşi zi un alt parlamentar bihorean, Cseke Attila, nicio directivă europeană nu impune aşa ceva niciunei ţări, iar accesarea fondurilor UE nu depinde de regionalizare, cum susţinea odinioară Băsescu, iar acum Ponta & Dragnea), de ce regionalizarea trebuie făcută anul acesta, dacă vor fi consultări publice pe temă, care sunt criteriile delimitării regiunilor şi stabilirii centrelor regionale, ce măsuri se vor lua pentru ca regionalizarea să nu devină pentru unele judeţe "mumă", iar pentru altele "ciumă".

Gestul celor doi liberali a fost perceput ca un mugur de disidenţă în USL din simplul motiv că de atâţi ani românii erau obişnuiţi ca parlamentarii PDL să fie simple bibelouri în vitrinele guvernelor Boc şi MRU. Or, acum, dintr-o dată, nişte aleşi ai Puterii îndrăzneau să funcţioneze nu ca roboţeii, ci în interesul alegătorilor, punând întrebări şi pretinzând răspunsuri.

Habar nu am dacă Boeriu şi Bodea au fost ori vor fi admonestaţi de Crin Antonescu, obsedat de tovărăşia cu Ponta şi de garanţia că PSD îi va sprijini la anul candidatura la Cotroceni. Am însă satisfacţia de a vedea, încă o dată, că nu toţi politicienii sunt la fel şi nu toţi merg ca oile, oriunde ar fi mânate, fără să ştie de ce.