După câinii maidanezi, plopii fără soţi şi cianura de la Roşia Montană, ecologiştii au mai deschis un front nou: gazele de şist. Nu ştiu dacă e sănătos sau nu să dăm drumul la această exploatare, dar financiar sigur nu e o afacere rea. Dacă polonezii şi americanii exploatează şisturile, biznisul nu e o tâmpenie.

Din păcate, tâmpiţi sunt cei care cred că pot promova o astfel de afacere prin metoda nebăgării de seamă. Nişte şmecheri de la Bucureşti au dat o hotărâre cvasi-secretă, de parcă ar fi vorba de pactul Ribbentrop-Molotov, prin care se aprobă prospectarea anumitor zone din judeţul nostru. După ce că sunt nişte lichele capabile pentru câţiva lei să arunce România în aer, indivizii n-au nici măcar habar de geografie. Altfel nu se explică de ce au concesionat şi perimetrul unei staţiuni balneare de talia Băilor Felix.

Nu cred că din start ar trebui să respingem ideea de a obţine gaze ieftine. Poate dacă cei din zona Tria, de exemplu, ar afla că exploatarea le aduce la bugetul local 2 milioane de euro pe an şi 100 de locuri de muncă, nu s-ar mai osteni cu adunări de protest.

Dar cine să le explice acestor oameni eventualele beneficii? Guvernanţii care dau hotărâri semnate pe colţul mesei, la un bufet unde odată cu consumaţia s-a achitat şi parandărătul? Rar mi s-a întâmplat să văd o formă atât de acută de dispreţ faţă de populaţie, populaţie care are un singur drept: să voteze tot la patru ani nişte infractori cu imunitate.