Timpul de deplasare pe ruta Oradea - Beiuş, până pe dealul Bitii, a scăzut de la peste trei ore la circa o oră. Gropile din asfalt au fost acoperite, semafoarele care semnalizau lucrările au fost îndepărtate, iar şoseaua a fost marcată pe cea mai mare parte a ei.

"Lucrările la calea de rulare au fost încheiate înainte de Crăciun, aşa cum mi-am asumat în urmă cu câteva luni", a anunţat prefectul Claudiu Pop, luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în teren.

Abandonate anul trecut de firma CCF Timişoara, lucrările de reabilitare a DN 76, aflat într-o stare deplorabilă de ani de zile, au fost reluate în luna septembrie. Drumul Oradea - Beiuş a fost licitat de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România pe trei tronsoane de circa 16 kilometri.

Pe tronsoane

Primul tronson, între ieşirea din Oradea şi Hidişeul de Sus, a fost atribuit unei asocieri reprezentate de Trameco, cel de-al doilea tronson, delimitat de localităţile Hidişeul de Sus şi Duşeşti a fost preluat de asocierea de firme condusă de Eldi Clau, iar ultimul tronson, de la Duşeşti la Pocola, a revenit asocierii reprezentate de Viarom Construct.

Cele trei asocieri de firme au reabilitat carosabilul prin metoda reciclării. Metoda, deja folosită în occident, este nouă pentru România şi presupune măcinarea carosabilului existent, amestecarea lui cu emulsie şi beton cu priză rapidă, şi turnarea lui înapoi pe calea de rulare.

Mai rezistent

Drumarii spun că reciclarea creşte rezistenţa carosabilului chiar şi fără intervenţii la structura de susţinere. "Reciclarea creşte capacitatea portantă a drumului cu 50-100%, ceea ce înseamnă o creştere a greutăţii maxime de la 8 la 12 tone pe osie. Am reabilitat prin această metodă un drum în Satu Mare şi de trei ani nu avem nicio problemă", a declarat Emil Cecan, directorul regional al CNADNR, prezent la conferinţa de presă.

De altfel, beneficiarii le-au cerut constructorilor să asigure o garanţie extinsă pentru o perioadă de doi ani. "Carosabilul a fost marcat provizoriu şi va rămâne aşa până în primăvară când va fi turnat stratul de uzură. Garanţia de doi ani va decurge de la recepţia lucrării", a spus prefectul Cladiu Pop.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mulţumit reprezentanţilor CNADNR pentru implicare în finalizarea lucrărilor, în frunte cu directorul interimar Cătălin Homor, care i-a promis că va urmări, în continuare, modul în care decurg lucrările la acest drum.

Lucrările continuă

În prezent, pe drumul de Beiuş se poate circula fără probleme. Ultimele probleme de planeitate, care fac pe alocuri maşinile să se scuture, vor fi înlăturate anul viitor la turnarea stratului de uzură. Tot anul viitor vor fi finalizate şi lucrările la podul peste Valea Holod din Copăceni şi cele două poduri din Sâmbăta peste canalul cu acelaşi nume şi Valea Topa.

Reabilitarea celor 52 de kilometri de drum va costa 42,5 milioane lei cu TVA inclus. Pentru anul viitor CNADNR pregăteşte încă o licitaţie pentru atribuirea unor lucrări de rebilitare a terasamentelor, lărgirea carosabilului de la şapte la nouă metri şi amenajarea unor sisteme de drenare a apelor. Investiţia este estimată la circa 2 milioane euro.