Procurorii DNA Oradea au blocat conturile bancare ale vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, şi pe cele ale omului de afaceri Beneamin Rus, au inventariat proprietăţile celor doi şi au dispus punerea sub sechestru a acestora.

Măsurile au fost decise pentru recuperarea pagubei de 6 milioane euro şi a mitei de 4,3 milioane euro constatate în dosarul de corupţie în care cei doi urmează să fie trimişi în faţa instanţei, probabil în cursul acestei săptămâni.

Politician cu avere

Printre imobilele sechestrate se numără şi domeniul lui Kiss de pe strada Nicolae Beldiceanu din Oradea, la câteva străzi distanţă de partenerul său de afaceri, Alexandru Mudura, acum decedat. 

Întins pe o suprafaţă imensă de 11.520 mp, terenul liderului UDMR Bihor este înconjurat de un gard uriaş de beton înalt de peste 2 metri şi are două construcţii. O aşa-zisă casă de oaspeţi (foto) - în fapt o construcţie imensă cu margini rotunjite, cu cinematograf propriu, sală de biliard şi o piscină dublă în formă de semilună - plus o vilă de 370,48 mp, în care locuieşte efectiv familia lui Kiss.

Vicepreşedintele CJ are, însă, şi alte proprietăţi - terenuri şi construcţii - în Paleu şi Oradea, precum şi interese în mai multe societăţi comerciale, atât împreună cu fiul său Erwin, respectiv cu soţia Katalin, cât şi cu fosta viceprimăriţă Rozalia Biro, acum senator UDMR.

Potrivit declaraţiei de avere, Alexandru Kiss are, de asemenea, împrumuturi substanţiale acordate unor societăţi comerciale, în sumă totală de 5 milioane lei. Cel mai mare credit -  de 2,3 milioane lei - a ajuns la Pro Idea SRL, firmă pe care Kiss o deţine împreună Biro, şi care e administrată de fiul său, Ervin, şi de fratele său, Istvan. 

Constructor de ranch

Nici magnatul Beneamin Rus nu se află mai prejos. Inclus în topul milionarilor români cu o avere estimată la 34,5 milioane euro, Rus e patronul firmelor Selina, Selina Invest şi Drumuri Bihor, cu multiple contracte publice în derulare şi cifre de afaceri impresionante.

Selina, de pildă, a avut în 2013 o cifră de afaceri de 70 milioane lei dar şi pierderi de 60 milioane lei, Selina Invest a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 12,6 milioane lei şi un profit de 2,5 milioane lei, în timp ce Drumuri Bihor a avut afaceri de 29 milioane lei şi un profit de 70.000 lei.

În urmă cu doi ani, Rus şi-a finalizat un ranch construit pe o suprafaţă de două hectare în zona străzii Gheorghe Doja din Oradea. Domeniul cuprinde o casă cu piscină interioară, grajd pentru cai, cramă şi seră. Pasionat de maşini, Rus deţine un Maybach, un Hummer şi un Mercedes.

Citiţi pe această temă şi articolul "Kiss, agent maghiar! DNA a cerut arestarea şefului UDMR Bihor fiindcă ar fi protejat de serviciile secrete din Ungaria"