O grefieră de la Tribunalul Bihor a fost trimisă în judecată de procurorii DNA Oradea într-un dosar în care este acuzată că ar fi măsluit trei cereri de chemare în judecată prin care se solicita înmatricularea a 34 de autoturisme fără plata taxei de poluare. Cererile falsificate au fost atașate, apoi, unor dosare aflate deja pe rolul instanţei, pentru a scurta soluționarea acestora, având în vedere că la acea vreme erau foarte multe procese de acest gen, iar termenele de judecată erau foarte îndepărtate.

„Băgați” în față

Potrivit unui comunicat transmis luni, de Biroul de presă al DNA, Claudia Anca Veer a fost inculpată şi trimisă în judecată în stare de libertate pentru fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că grefiera a comis faptele în perioada 2012 - 2013, când pe rolul Tribunalului Bihor se aflau foarte multe procese care vizau solicitări de obligare a Serviciului Regim Permise şi Înmatriculări din Prefectura Bihor să înmatriculeze autoturismele fără plata taxei de poluare instituite de OUG 50/2008.

În acest context, Claudia Anca Veer, în calitatea menţionată, ar fi falsificat trei cereri de chemare în judecată, prin care se solicita înmatricularea a 34 de autoturisme. "Ulterior, cererile respective, falsificate prin contrafacerea totală a conţinutului, ar fi fost depuse la dosarele deja aflate pe rolul instanţei de judecată, creându-se astfel aparenţa că acestea reprezentau cererile iniţiale de chemare în judecată. Aceste demersuri nelegale ar fi avut ca scop şi finalitate devansarea termenelor de judecată stabilite iniţial şi implicit soluţionarea cererilor respective într-un timp foarte scurt. Hotărârile judecătoreşti, după intrarea în posesia proprietarilor, deveneau obligatorii pentru Instituţia Prefectului Judeţului Bihor - Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Autovehicule Bihor, care era obligată să înmatriculeze autovehiculele respective fără plata taxei de mediu", explică DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor cu propunere de a se menţine măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor sume de bani ce aparțin inculpatei, dispusă în cauză.

Avocata grefierei, Simona Paşcu, susține că clienta ei neagă acuzațiile care i se aduc. "Clienta mea este cercetată de 8 ani de zile pentru luare de mită, trafic de influenţă. În decembrie 2020, ni s-a adus la cunoştinţă că s-a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu, o infracţiune despre care nu s-a făcut vorbire vreme de 8 ani. Pentru celelalte două, nu s-au terminat nici acum cercetările. Cauza s-a disjuns, pentru că organul de urmărire penală n-a reuşit în toţi aceşti ani să strângă probe", a declarat avocata.

Reţeaua din Tribunal

Claudia Anca Veer este a treia fostă grefieră de la Tribunalul Bihor trimisă în judecată în deja celebrul dosar al DNA Oradea, deschis în 2013 pe seama hotărârilor judecătoreşti falsificate prin care s-au obţinut scutiri de la plata taxei de poluare pentru mai multe maşini second-hand, care contura existența unei adevărate rețele în domeniu.

În octombrie 2019, procurorii au trimis-o în faţa instanţei pe grefiera Doina Cotor, exclusă deja din profesie încă din 2013, acuzată de luare de mită în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, sustragere sau distrugere de înscrisuri în formă continuată. Potrivit comunicatului transmis la vremea respectivă, acuzele priveau tot fapte comise în perioada 2012-2013, când în calitate de grefieră la Tribunalul Bihor, femeia ar fi pretins și primit prin intermediul unei persoane (martor în cauză) suma totală de 8.350 euro pentru a facilita înmatricularea a 64 de autoturisme fără plata taxei de mediu și într-un timp cât mai scurt.

Un an mai târziu, în septembrie 2020, DNA Oradea a anunţat că a finalizat ancheta şi a dispus trimiterea în judecată, pentru acuze similare, a avocatului orădean Călin Moisi, a fostei grefiere Nicoleta Botău de la Tribunalul Bihor, respectiv a Vioricăi Tamaş, fostă funcţionară la Registratura instanţei. În cazul avocatului, acuzaţiile formulate sunt de fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la sustragere sau distrugere de înscrisuri şi instigare la abuz în serviciu, toate în formă continuată. Botău este acuzată de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la sustragere sau distrugere de înscrisuri şi abuz în serviciu în formă continuată, în timp ce colega ei de la Registratură e inculpată pentru fals material în înscrisuri oficiale şi abuz în serviciu, de asemenea în formă continuată.