Direcţia Naţională Anticorupţie Oradea a anunţat miercuri dimineaţa că au fost reţinute cinci persoane în dosarul vaccinării "la chiuvetă" la Centrul Petea din Satu Mare.

Între acestea se numără şi Voichiţa Camelia Sim, asistentă medicală angajată a Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, la Compartimentul Supraveghere şi control Boli Transmisibile. Şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, spune că îi va desface acesteia contractul de muncă.

Complicitate la luare de mită

Conform informării oficiale a DNA Oradea, Voichiţa Camelia Sim a fost reţinută, marţi, alături de încă patru persoane. Angajata DSP Bihor este suspectată de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.

În dosarul vaccinării "la chiuvetă" anchetatorii au reţinut şi o asistentă medicală din cadrul Centrului de vaccinare Petea, județul Satu Mare, Daniela Ioana Hoblea - pentru luare de mită, fals intelectual și fals informatic, toate în formă continuată - şi doi registratori din acelaşi centru, Marc Ilieş şi Horea Buriceanu, acuzaţi de aceleaşi infracţiuni. 

Totodată, transmit procurorii DNA, a fost reţinută şi o a cincea persoană "fără calitate specială", acuzată de complicitate la infracţiunile menţionate. 

Angajata DSP Bihor, intermediar

Anchetatorii detaliază felul în care funcţiona afacerea cu adeverințele de vaccinare, care stau la baza certificatelor "verzi". 

Astfel, cei trei angajaţi ai Centrului de Vaccinare Petea - asistenta Hoblea şi registratorii Ilieş şi Buriceanu - "ar fi pretins și primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 250 și 300 euro, de la persoanele care doreau să obțină adeverințe de vaccinare și certificat digital european Covid, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin". Pe lângă asistenta medicală şi cei doi registratori din Centrul de vaccinare Petea reţinuţi, procurorii DNA au mai pus sub învinuire un cadru medical din acelaşi centru susţinând că la serviciile celor patru se putea apela prin intermediul unor persoane de încredere.

 "Între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre cei patru suspecți din centrul de vaccinare Petea și cei interesați de obținerea certificatelor false ar fi fost Sim Voichița-Camelia, asistent medical la Direcția de Sănătate Bihor. În schimbul banilor, suspecții ar fi încărcat în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care în realitate nu primiseră doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberată adeverința de vaccinare și, pe baza acesteia, certificatul digital european Covid", scrie în document. 

Două moduri de operare

Reţeaua avea două moduri de acţiune. Unul este acela în care persoana interesată s-ar fi prezentat efectiv la centrul de vaccinare, însă doza de vaccin nu îi era administrată efectiv, iar cel de-al doilea (mai frecvent utilizat) este acela în care persoana interesată nici nu se prezenta la centrul de vaccinare, primind doar adeverința de vaccinare în schimbul sumei de bani solicitate.

"În această a doua situație persoanele interesate comunicau persoanei intermediare, cu ajutorul unor aplicații telefonice ce permit transmiterea de fișiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise suspecților Hoblea Daniela, Ilieș Marc și Buriceanu Horea, în vederea introducerii datelor în RENV și a generării adeverinței de vaccinare", spun procurorii. 

Sume imense

Apoi, adeverințele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predării acestora către persoanele interesate, încasa și sumele de bani cu titlu de mită. Ulterior, intermediarii s-ar fi întâlnit periodic cu suspecții Daniela Hoblea, Marc Ilieș și Horea Buriceanu pentru a le da sumele primite de la persoanele fals vaccinate. Cu această ocazie, o parte din bani ar fi ajuns la persoanele intermediare pentru „serviciile” lor.

Cert este că, la perchezițiile desfășurate marţi, au fost găsite sume uriaşe de bani totalizând 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 de lire sterline.

Procurorii susţin că certificatele de vaccinare false erau generate de suspecți doar în anumite ture, în care restul personalului accepta comportamentul acestora sau nu acordau atenție activității lor. De altfel, în anchetă a fost începută urmărirea penală şi faţă de alte persoane. 

Anterior, sursele BIHOREANULUI spuneau că, pe lângă angajata DSP Bihor, alte două persoane implicate în dosar ar fi fost ridicate din Oradea. Nu este cert deocamdată dacă este vorba despre unele dintre persoanele menţionate în comunicatul oficial de miercuri al DNA.

Va fi concediată

Angajata DSP Bihor reţinută pentru 24 de ore de procurorii DNA Oradea în dosarul certificatelor false anti-Covid îşi va pierde locul de muncă. Şefa DSP Bihor susţine că femeia, care fusese încadrată pe perioadă determinată şi lucra în PTF Borş 1, va fi concediată "de îndată".

"Doamna a fost încadrată pe perioadă determinată, din data de 1 octombrie anul trecut. Ea nu a lucrat în vreun centru de vaccinare. Era detaşată în Punctul de trecere a frontierei Borş 1, la triajul epidemiologic al persoanelor revenite în ţară", spune şefa DSP Bihor. 

"Cu data de 17 noiembrie, îi desfacem contractul de muncă. Nu tolerăm aşa ceva", a mai spus Rahotă.