Procurorul Ciprian Man, care a condus Serviciul Teritorial Oradea al DNA în ultimii trei ani, a fost delegat la Structura Centrală a instituţiei, locul său urmând să fie luat de către procurorul Adrian Valentin Muntean, începând de vineri, 31 martie.

Printr-o dispoziţie a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, delegarea lui Man a fost decisă în interes de serviciu, pe o perioadă de şase luni, procurorul orădean urmând să lucreze în cadrul Secţiei 1 de Combatere a Corupţiei, în Serviciul de Combatere a Corupţiei la Nivel Înalt.

„Delegarea mea este în interes de serviciu, fiind făcută la iniţiativa conducerii instituţiei şi cu consimţământul meu”, a declarat joi pentru BIHOREANUL procurorul Ciprian Man.

Tot pentru şase luni, la şefia DNA Oradea a fost delegat, în locul lui Man, procurorul Adrian Valentin Muntean (36 de ani), „semnatarul” câtorva dosare grele, între care cel mai cunoscut este cel în care au fost trimişi în judecată fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, patronul Lotus Center, Alexander Mudura (între timp decedat), Beniamin Rus, proprietarul firmei Selina, Miklossy Ferenc, patronul firmei ungare Keviep, fiul acestuia şi alţi câţiva administratori de firme, pentru mai multe tunuri date bugetelor judeţului Bihor, Primăriei Orardea şi societăţii Electrocentraleie în perioada 2004-2007.

Tot Adrian Valentin Munteanu, care până în 2011 a lucrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, i-a trimis în judecată pe fostul şef al CNADNR, orădeanul Dorin Debucean, şi pe avocatul Ioan Sava, ambii deja condamnaţi la închisoare.

Ciprian Man a lucrat ca procuror la Parchetele de pe lângă Judecătoria Oradea şi de pe lângă Judecătoria Beiuş din 2006 până în 2010, an în care şi-a început activitatea la DNA Oradea. Mandatul său la şefia Serviciului Teritorial a început în decembrie 2014 şi a expirat la 28 februarie.

De numele său se leagă trimiterea în judecată a fostului judecător Mircea Puşcaş, de la Curtea de Apel Oradea, a comisarului şef Ioan Brîndaş, fost şef adjunct al Poliţiei Bihor, şi a fostului şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa.

Anul acesta, Man a trimis în judecată şi cunoscutul „dosar al poliţiştilor”, ai cărui protagonişti sunt fostul şef al Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, judecătorul Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor, fostul şef al Poliţiei Municipiului Beiuş, comisarul şef Remus Indrei, fostul şef al Poliţiei Rurale Beiuş, comisarul şef Dorin Vesa, agenţii Gheorghe Bat şi Raul Rotar, de la Posturile de Poliţie din Pietroasa şi Cărpinet, Minodora Pătroc, consilier la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, consilierul judeţean Nicolae Bodea şi viceprimarul comunei Roşia, Ioan Simea.