În ciuda salariilor atractive, procurorii nu se înghesuie să lucreze la Direcţia Naţională Anticorupţie, instituţie aflată de câteva luni în centrul unor scandaluri ce vizează acuzaţii de abuz.

La concursul anunţat pentru ocuparea celor 31 de locuri vacante în cadrul structurii centrale şi la 9 servicii teritoriale din ţară, s-au prezentat doar 15 candidaţi. La Oradea, pentru cele trei posturi existente, există un singur pretendent. 

Concursul pentru numirea procurorilor în funcţii de execuţie din cadrul DNA a început în 1 martie şi se desfăşoară până în 23 aprilie, însă perioada de depunere a dosarelor s-a încheiat.

Au fost scoase la concurs 10 posturi la Structura centrală, din care unul în cadrul Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari, respectiv 21 de posturi la serviciile teritoriale Alba Iulia, Braşov, Craiova, Galaţi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş şi Timişoara. 

La Oradea există 3 posturi disponibile, dintre care două ocupate până în urmă cu două luni de procurorii Ciprian Man şi Cristian Ardelean, eliberaţi din funcţii ca urmare a scandalului public generat de înregistrarea făcută publică de avocatul Răzvan Doseanu, în care procurorii orădeni, între care şi Cristian Ardelean, discutau despre "liniştirea judecătorilor" în sediul DNA. 

Pentru cele 3 posturi există, însă, un singur pretendent, în persoana magistratului Victor Liloiu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare. 

De altfel, Liloiu lucrează deja la DNA Oradea, începând de luna trecută, când Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât delegarea lui în funcţia de procuror în cadrul Serviciului Teritorial Oradea a DNA, pe o perioadă de 6 luni.

Pentru a putea candida la o funcţie de procuror în cadrul DNA, procurorii au câteva condiţii de îndeplinit: să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită ireproşabilă şi cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător. 

Magistraţii-procurori vor avea o probă de interviu şi o alta constând în evaluarea a 5 rechizitorii sau a altor acte profesionale alese aleatoriu, din ultimii 5 ani de activitate.