Curtea de Apel Timişoara s-a pronunţat, vineri, în mega-dosarul de corupţie trimis în faţa instanţei în 2017 de procurorii DNA Oradea, care cuprindea un întreg lot de poliţişti. Fostul şef al Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, a fost achitat.

Achitaţi de instanţă

Mai precis, inculpaţi au fost chestorul Liviu Popa, fostul şef al Poliţiei Bihor, comisarul şef Remus Indrei, şeful Poliţiei Beiuş, ginerele acestuia, Eugen Balint, comisarul şef Dorin Vesa, fost şef la Poliţia Rurală Beiuş, agentul şef principal Gheorghe Bat, şef al Postului de Poliţie Pietroasa, agentul şef principal Raul Rotar, şeful Postului de Poliţie Cărpinet, alături de Minodora Pătroc, consilier superior la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, consilierul judeţean Nicolae Bodea, Ioan Simea, viceprimar al comunei Roşia, şi judecătorul Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor.

În urma unor îndelungi dezbateri, prelungite pe 2 ani, instanţa a dispus achitări pentru toţi inculpaţii acuzaţi de corupţie, pe considerentul că faptele de care era acuzaţi ori nu sunt prevăzute de legea penală, ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

Singurele sancţiuni au fost dispuse pentru infracţiunile de fals în declaraţii aduse chestorului Liviu Popa şi judecătorului Ovidiu Galea (foto), prinşi că au omis să îşi declare apartenenţa la Masonerie. Şi acestea sunt blânde, căci instanţa a renunţat, de fapt, la aplicarea unei pedepse, dispunând în loc de asta câte un avertisment. 

În cazul lui Gheorghe Bat, fostul şef de post din comuna Pietroasa, care a decedat la scurt timp după ce a fost trimis în judecată, judecătorul Curţii de Apel Timişoara a dispus încetarea procesului penal. 

Curtea i-a obligat, de asemenea, pe Ovidiu Galea şi Liviu Popa la plata sumei de 2.500 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare faţă de stat "cu privire la infracţiunea de fals în declaraţii în formă continuată pentru care s-a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei". 

Hotărârea Curţii de Apel Timişoara nu este, însă, definitivă, şi poate fi atacată, cu apel în termen de 10 zile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Avocatul Doseanu: "Man se credea Dumnezeu"

Avocatul Ioan Banciu, apărătorul chestorului Liviu Popa, a declarat, vineri, pentru BIHOREANUL că soluţia este una corectă. "Este o soluţie corectă, raportat la probele care au existat în acest dosar. Cauza a fost una grea, s-au readministrat toate probele din faza de urmărire penală la care s-au adăugat şi probele pe care le-am solicitat noi", a declarat avocatul.

Potrivit lui Banciu, soluţia ar putea fi atacată de clientul său pentru motivul achitării. "Este vorba despre o chestiune tehnică, o diferenţă de interpretare", spune Banciu.

Legat de sancţiunea aplicată de instanţă pentru acuzaţia de fals în declaraţii, avocatul susţine că aşteaptă motivarea sentinţei. "Sincer, nu am înţeles de ce s-a aplicat acel avertisment, din moment ce s-a decis renunţarea la aplicarea unei pedepse", a mai declarat avocatul. 

Mai abrupt în declaraţii, avocatul Răzvan Doseanu, cel care i-a reprezentat pe Minodora Pătroc, Dorin Vesa şi Eugen Balint, consideră că în dosar au existat "zeci de acuzaţii de corupţie, care mai de care mai caraghioase". 

"Nouă oameni nevinovaţi au fost terfeliţi de Ciprian Man, pentru că el se credea Dumnezeu. Din păcate, domnul Bat, deşi tânăr, a decedat pe parcursul procesului. Eu mă întreb ce explicaţii poate să dea Man Ciprian, ca procuror, când a formulat zeci de acuzaţii de corupţie care mai de care mai caraghioase - mită reprezentând cozonaci, plăcinte, săparea unui şanţ, etc - pentru care instanţa a dispus achitări", a comentat avocatul. 

Poliţia corupţilor

Soluţia Curţii de Apel Timişoara a fost pronunţată într-un dosar al DNA Oradea, prezentat în serial de BIHOREANUL.

Rechizitoriul descria Poliţia Bihor ca pe o instituţie cangrenată de corupţie, de jos până la şeful Inspectoratului, chestorul Liviu Popa, despre care procurorii susţineau că s-a întovărăşit cu politicieni corupţi, cum era fostul primar al Beiuşului, Adrian Domocoş, ajungând să-i decoreze, în loc să-i ancheteze, dar şi să le ceară mită.

Potrivit procurorilor, în Poliţia Bihor şpăgile au devenit, pur şi simplu, "elemente de viaţă specifice obişnuinţei", iar unii şefi "au luat mită în mod repetat în legătură cu atribuţiile de serviciu, pentru a favoriza persoane implicate în dosare penale, tulbură profund ordinea socială, determinând reacţii justificate de insecuritate, neîncredere în sistemul judiciar şi chiar în actul de justiţie".

După cum se ştie, dosarul DNA a pornit de la corupţia poliţiştilor din Cărpinet şi Pietroasa, pentru care, au spus procurorii, şpaga era la ordinea zilei, agenţii intervenind unii la alţii să-şi scape cunoştinţele de amenzi, concomitent ungându-şi şefii care, la rându-le, îi "recompensau" cu calificative "foarte bine", concedii peste rând şi scutirea de sarcini de serviciu.

Pe fostul primar PNL al Beiuşului, Adrian Domocoş, l-ar fi instigat să încalce legea chiar şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, cerându-i să procure termopane pentru sediu şi mobilier pentru biroul şefului Poliţiei Beiuş taman când edilul era suspect că deconta lucrări de apă-canal neexecutate, iar ancheta o făcea tocmai Poliţia Bihor.

Popa era acuzat, totodată, că a cerut şi a primit mită în numele instituţiei, dar şi "pe persoană fizică", dar şi că a folosit, alături de judecătorul Ovidiu Galea, apartenenţa la Loja masonică Ţara Crişurilor, nedeclarată nici de unul nici de celălalt, ca paravan pentru a proteja interesele "fraţilor masoni".