Procurorii DNA Oradea au trimis în faţa instanţei primul dosar finalizat prin rechizitoriu pe anul în curs. Nu este, însă, vreun caz de mare corupţie, ci o fraudă comisă de un bărbat din comuna Ţeţchea. Bihoreanul e acuzat că a întocmit contracte de arendă falsă pentru 51 hectare de teren, în care a inserat numele mai multor consăteni, documente care apoi au fost folosite de fiul său vreme de 3 ani, pentru a obţine fonduri nerambursabile de 95.707 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) s-a constituit parte civilă în cauză.

Potrivit unei informări transmise de Biroul de presă al DNA, bărbatul, Gheorghe Scorţe (căruia DNA nici măcar nu îi face public numele, botezându-l ”persoană fizică”) a fost trimis în judecată în stare de libertate pentru trei infracțiuni de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, din care una în formă continuată.

Concret, în perioada 2011-2013, bărbatul a întocmit contracte de arendă false pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate, documente pe care le-a pus la dispoziția fiului său, care apoi a obținut în mod injust 95.707 lei în cadrul schemelor de plată unice pe suprafață derulate de APIA.

Procurorii susţin că fiul bărbatului nu a avut cunoştinţă despre caracterul fals al documentelor, motiv pentru care singurul trimis în faţa instanţei a fost Gheorghe Scorţe, punându-i-se sechestru pe bunurile mobile și imobile ale acestuia şi popriri pe sumele de bani pe care le deţine în conturi. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, unde APIA s-a constituit parte civilă.