Ţara Beiuşului e în fierbere! Însoţiţi de poliţişti din Satu Mare, ofiţeri DGA Bihor și Satu Mare dar şi jandarmi, procurorii DNA Oradea au descins miercurea trecută la 19 locuinţe şi firme, dar şi la sediile Poliţiei Beiuş, Pietroasa şi Cărpinet. "Acţiunea s-a realizat într-un dosar care vizează infracţiuni de corupţie comise în perioada 2014-2016", a informat, sec, un comunicat al DNA. Ce anume căutau procurorii, încă n-a fost făcut public.

BIHOREANUL a pornit, însă, pe urmele lor, iar din investigaţiile proprii a aflat că au fost "călcaţi" afacerişti ale căror dosare penale zac în nelucrare, între care şi patronii unor cariere de piatră din Cărpinet care lucrează "la negru", fără nicio autorizaţie, dar cu voie de la poliţişti, în schimbul unor "taxe de protecţie"...

Şefii şi casele lor

Dorin Vesa, şeful Secţiei Poliţiei Rurale BeiuşDescinderile au început în zori. "Echipajele aşteptau la intrarea în oraş. La 7.00 fix, toate au pornit spre centru", a povestit reporterului un beiuşean. O maşină s-a oprit la sediul Parchetului, de unde investigatorii au ridicat mai multe dosare, iar cealaltă la Poliţia Municipiului, unde au scotocit biroul şefului instituţiei, comisarul-şef Remus Indrei, şi pe cel al şefului Secţiei Poliţiei Rurale Beiuş, comisarul-şef Dorin Vesa (foto), care "păstoreşte" 19 posturi comunale.

Apoi, anchetatorii au ajuns şi la locuinţele familiilor poliţiştilor: la apartamentul lui Indrei, la casa din Curăţele a fiicei sale, cântăreaţa de muzică populară Mirabela Balint, şi la cele două case deţinute de Vesa în Petrileni şi Ghighişeni. "Nu ştiu ce au căutat. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă", a declarat ulterior BIHOREANULUI şeful Poliţiei Beiuş.

Tot la Beiuş, anchetatorii au oprit la magazinul de mobilă deţinut de familia fostului viceprimar PNL din Remetea, Nicolae Bodea, acum consilier judeţean, iar apoi au pornit spre Roşia, unde au percheziţionat firma de construcţii a viceprimarului Ioan Simea. Ambii edili, spun sursele BIHOREANULUI, sunt bănuiţi de conflict de interese, dar niciodată nu au fost cercetaţi, zice-se că în schimbul unor "bartere" bine ţintite. De altfel, Bodea s-a şi "scăpat" în faţa reporterului: "E legat de ceva mobilă. Dar eu n-am treabă cu ei. Fiecare să răspundă pentru ce-a făcut!".

Descinderi în Pietroasa

În Pietroasa, procurorii s-au oprit la unul dintre cei mai cunoscuţi afacerişti din zonă, Ioan Gheorghe Nastor, patronul brutăriei Regina, vestită în tot judeţul pentru plăcintele sale, dar şi pentru că ar alimenta chefurile poliţiştilor din împrejurimi. Bărbatul este "eroul" a cel puţin două dosare nesoluţionate de ani întregi, unul după ce s-a luat la bătaie cu un rival, Radu Coste, patronul cunoscute firme Frigoconti, din pricina unor terenuri, iar celălalt după ce s-ar fi împroprietărit pe păşunea comunei, încasând ilegal, vreme de 2 ani, subvenţiile de la APIA pentru curăţirea lor.

Gheorghe Bat, Poliţia PietroasaEchipajele au descins şi la Postul de Poliţie din comună, percheziţionând biroul şefului Gheorghe Bat (foto), iar apoi şi casa acestuia din Rieni, plus cabana Andre, pe care poliţistul o patronează în Vârtop, la câţiva metri de noua pârtie de schi. "Sunt derutat. După 20 de ani ca poliţist, acum se întâmplă ce se întâmplă", a ridicat Bat din umeri, a nevinovăţie.

"Berbeci" peste pietrari

Cele mai multe percheziţii, 8 la număr, au avut loc în Cărpinet, întemeiate tot pe suspiciunile că şeful de post, Raul Rotar, acoperă - şi nu pe gratis - ilegalităţile din "parohia" sa. Prima descindere a fost la Postul de Poliţie, apoi la locuinţa lui Rotar din Sârbeşti, iar celelalte la patru SRL-uri ce extrag şi prelucrează piatră ornamentală (Monadam, Piatră Scoică, Moş Ioan Florin II şi Marta Construct Mod), precum şi la casele patronilor.

Acţiunea n-a fost lipsită de incidente. "Mascaţii or vrut să spargă poarta unuia din pietrari cu berbecii, pân-or strigat vecinii să steie, că nu-i nime acasă, da’ vin mintenaş", zic localnicii. Tot ei povestesc că după ce procurorii l-au luat, pentru audieri, pe administratorul Monadam, Florian Cep, părinţii acestuia s-au înfuriat şi i-au ameninţat, la grămadă, atât pe procurori, cât şi pe primarul proaspăt ales. "Dacă pruncului i se întâmplă ceva, io bag cuţâtu’ în tăţi!", ar fi spus bătrânul Cep. Noroc că cei ameninţaţi nu erau de faţă, iar după audieri "pruncul" i s-a întors în bătătură.

Ilegalişti la control

Încă agitaţi, patronii celor patru firme nu vor să vorbească despre motivul pentru care de ei a ajuns să se ocupe chiar DNA. BIHOREANUL a aflat, însă, că e legat de faptul că afacerile cu piatră decorativă au explodat pur şi simplu, iar exploatarea se face ilegal de la cap la coadă, fără autorizaţii şi fără plata taxelor şi impozitelor cuvenite statului.

Pentru a exploata o carieră, firmele au nevoie un proiect de exploatare autorizat de primăria locală, de un aviz de mediu şi de permise de exploatare emise anual de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, pentru o cantitate clar precizată şi pentru care trebuie achitate redevenţe de 10% din încasări.

Daniel Curta, primar CărpinetCele patru firme din Cărpinet n-au însă niciun act, în condiţiile în care carierele se află într-o arie protejată Natura 2000 administrată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. "Pe vremea fostului primar Gheorghe Ienciu, firmele au concesionat un hectar de munte la preţ foarte mic, dar, din ce am constatat eu, au depăşit cu mult perimetrul închiriat", spune noul edil al comunei, Daniel Curta (foto).

Poliţist, şef de... carieră

Localnicii zic că de trei ani pietrarii lucrează "la negru" sub protecţia fostului edil-şef, care s-a internat în spital imediat după descinderile DNA, dar şi a şefului de post, Raul Rotar, căruia patronii îi livrau piatră ornamentală de câte ori cerea. "Pe aici i se spune «şeful de carieră». Primea paleţi întregi de piatră de la patronii care se plângeau că nu câştigă cât trebuie să împartă. Poliţaiul cerea ba pentru şefi, ba pentru unul, ba pentru altul. În schimb, promitea că le rezolvă autorizaţii, dar n-a făcut nimic", spun sătenii.

În plus, adaugă ei, poliţistul a trecut cu vederea şi furturi de lemne pe scară mare. Revoltaţi, la începutul anului, membrii Asociaţiei Urbariale Codru Moma Călugări au şi reclamat hoţiile la Ministerul Mediului, iar după un control Garda Forestieră a calculat că de pe păşunea împădurită din Valea Preotesei, deţinută de Primărie în zona unde se află şi carierele de piatră, au fost tăiaţi 1.678 arbori, cu un volum total de peste 1.834 metri cubi, în valoare de aproape 380.000 lei. "S-a furat în ultimii doi ani, dar nimeni nu ştie cine şi nici unde a dus lemnele. Deşi a fost trailer după trailer!", spune Curta.

Să zică procurorii

Căutat de BIHOREANUL, poliţistul din Cărpinet n-a răspuns la apelurile telefonice şi nici la sms. Dar faptul că ancheta DNA urmăreşte afacerile ilegale ale pietrarilor şi protecţia de care s-au bucurat aceştia e dovedită şi de cea din urmă percheziţie, realizată la Hidişelul de Jos, unde o inspectoare de la APM Bihor, Minodora Pătroc, îşi ridică o vilă (foto), păzită deocamdată de socru.

"Au întrebat de piatra asta de-aici", a povestit acesta despre vizita procurorilor, arătând către un morman de rocă pregătită pentru a decora soclul casei proaspăt tencuite. "A luat-o pruncul, dar din câte ştiu a plătit-o", a zis bărbatul, subliniind că nora şi fiul său sunt plecaţi în concediu şi cerând să fie lăsat în pace. "Chiar n-aveţi treabă de vreţi să scrieţi de nişte pietre? Mergeţi şi întrebaţi-i pe procurori ce vor", a spus bătrânul. Numai că, cel puţin deocamdată, procurorii tac. Şi fac...


REVOLTĂ
Control din răzbunare

Gheorghe Ienciu, fostul primar din CărpinetÎn vreme ce patronii firmelor Monadam, Piatră Scoică, Moş Ioan Florin II şi Marta Construct Mod ar fi fost "ocrotiţi" de poliţişti şi de fostul primar din Cărpinet, Gheorghe Ienciu (foto), meşterii fără pile s-au trezit periodic cu tot felul de controale pe cap. Ultima oară, acum două săptămâni, i-au verificat echipaje ale Gărzii de Mediu, Poliţiei, Jandarmeriei şi ANAF, acţiunea soldându-se cu o mică răscoală şi huiduieli la adresa "organelor". "I-a adus fostul primar Ienciu, supărat că a pierdut alegerile. S-a răzbunat pe cei care nu l-au votat", susţine unul din pietrarii căruia comisarii de Mediu i-au confiscat până şi târnăcopul cu care săpa în munte.