Biroul de presă al DNA a făcut publice, miercuri, după prânz, acuzaţiile aduse în dosarul universitarilor reţinuţi în noaptea de marţi spre miercuri de procurorii DNA Oradea.

Potrivit comunicatului, atât rectorul Universităţii Oradea Constantin Bungău, cât şi fosta decăniţă a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floarea Chipea, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi de luare de mită, în cazul Cameliei Dindelegan s-au reţinut două infracţiuni de cumpărare de influenţă şi şase infracţiuni de dare de mită, iar pentru soţul ei, preotul Vasile Marin Dindelegan, două infracţiuni de complicitate la cumpărare de influenţă şi şase infracţiuni de complicitate la dare de mită.

"În calitate de decan al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii din Oradea, în perioadele iunie - august 2015, respectiv în cursul lunii ianuarie 2016, Floarea Chipea a primit de la Camelia Dindelegan, la vremea respectivă conferenţiar, foloase în valoare totală de 8.640 lei, constând în plata unor materiale şi a manoperei lucrărilor de renovare la locuinţa familiei decanului, bijuterii din aur şi o pereche de ghete", se precizează în comunicat.

În schimb, Chipea ar fi promis că va interveni pe lângă directorul Departamentului de Psihologie, pe lângă Consiliul facultăţii şi la Consiliul Departamentului, pentru scoaterea la concurs a unui post de profesor universitar, avizarea comisiei de concurs şi validarea concursului.

"Totodată, inculpata Chipea Floare a promis că, în ceea ce o priveşte, va acţiona astfel încât concursul să fie aprobat, lista cu privire la postul didactic să fie trimisă către Consiliul de administraţie şi apoi ea, în calitate de preşedinte al comisiei, va întocmi raportul cu privire la concursul pentru ocuparea postului didactic de profesor universitar", se arată în informare.

În cazul rectorului, procurorii susţin că acesta ar fi primit pe 8 decembrie 2015 şi pe 19 ianuarie 2016 foloase în valoare de aproximativ 3.000 lei, constând în două perechi de butoni din aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc şi o cravată.

Dovezile strânse de procurorii DNA Oradea arată că "atenţiile" au fost date de Camelia Dindelegan, cu ajutorul soţului, Vasile Marin Dindelegan, iar în schimbul cadourilor, Bungău ar fi promis că, în perioada iulie 2015 - februarie 2016, "îşi va trafica influenţa asupra decanului Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Chipea Floare, a directorului Departamentului de psihologie şi a altor persoane abilitate, astfel încât postul didactic de profesor universitar să fie scos la concurs, iar concursul să se desfăşoare fără incidente".

De asemenea, în calitate de rector, Bungău urma să o sprijine pe Dindelegan solicitând avizul ministerului tutelar cu privire la organizarea concursului, aprobând scoaterea la concurs a postului, emiţând decizia de numire în post şi acordând titlul didactic de profesor universitar.

"Similar, la datele de 10 decembrie 2015, respectiv în perioada 26-27 ianuarie 2016, inculpata Dindelegan a dat unor membri ai comisiei de concurs pentru postul didactic de profesor universitar din cadrul Departamentului de Psihologie al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii din Oradea, mai multe foloase, astfel încât aceştia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu, respectiv să participe la comisia de concurs menţionată, să întocmească referate de apreciere cu privire la concurs şi să aprobe raportul asupra concursului, întocmit de preşedintele comisiei", spune DNA.

Conform informării, atât foloasele destinate rectorului, decanului cât şi o parte dintre atenţiile destinate membrilor comisiei de concurs, au fost date de Dindelegan prin intermediul soţului ei.

Citiţi pe această temă şi articolul Rectorul Constantin Bungău, scos încătuşat din sediul DNA Oradea: "O să vedem ce acuzaţii mi se aduc"