Patru infracţiuni de luare de mită, din care trei în formă continuată, şantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii. Acestea sunt acuzaţiile pentru care, miercuri seară, după 10 ore de audieri, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Gligor Sabău, a fost reţinut, iar joi a fost prezentat Curţii de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă.
În cadrul anchetei realizate de DNA Oradea cu sprijinul Serviciului Român de Informații – Direcţia Judeţeană Bihor, al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi al Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Bihor, s-a mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de procuroarea Adriana Ardelean, tot de la Parchetul din Beiuş, pentru abuz în serviciu, şi faţă de omul de afaceri Dinu Lupaş, cumnat al prim-procurorului Sabău, pentru şantaj, ambii fiind cercetaţi în stare de libertate.
Potrivit unui comunicat făcut public joi de Biroul de presă al DNA pe marginea cazului, în perioada 2009-2012, Sabău ar fi pretins şi primit diferite foloase necuvenite, sub diverse forme, "lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea şi avansarea unei rude la locul de muncă, asfaltarea drumului de acces la locuinţa sa, racordarea locuinţei personale la reţeaua de apă geotermală a oraşului prin decontarea lucrării din bugetul local, în valoare totală de 36.703 lei, de la o persoană cu funcţie de conducere din cadrul Primăriei Beiuş (denunţător în cauză)".
Denunţat de "protejat"
Denunţătorul, despre care BIHOREANUL a aflat că este chiar primarul municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, judecat în trei dosare de corupţie trimise în faţa instanţei de DNA, ar fi beneficiat în schimb de protecţie.
"În schimbul foloaselor pretinse şi primite, magistratul urma să protejeze activitatea infracţională a denunţătorului şi să nu îşi îndeplinească, ori să îşi îndeplinească în mod defectuos, atribuţiile de serviciu ce decurgeau din funcţia deţinută şi prevăzute de lege, constând în conducerea şi coordonarea directă a activităţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş şi implicit activitatea de supraveghere a cercetărilor penale în dosarele aflate în lucru la Poliţia municipiului Beiuş", se arată în informarea DNA.
Concret, prim-procurorul urma să intervină pentru Domocoş, pentru ca acestuia să i se soluţioneze favorabil dosarele penale înregistrate la Parchetul Beiuş şi, totodată, să închidă ochii la infracţiunile pe care le-ar fi comis, adică să nu se sesizeze din oficiu şi să constituie noi dosare penale legate de unele achiziţii publice suspecte ori abuzuri.
Drum donat
Una din faptele denunţate vizează asfaltarea drumului de acces către locuinţa prim-procurorului. Lucrările s-au realizat din bugetul local, însă abia după ce suprafaţa de 427 mp, proprietatea Episcopiei Greco-Catolice Oradea, a fost transferată în domeniul public printr-un act de donaţie care ar fi fost încheiat la cererea prim-procurorului Gligor Sabău, pe 28 septembrie 2009 şi semnat de un reprezentant al Episcopiei Greco-Catolice care este, la rându-i, denunţător în dosarul lui Sabău. Iar asta în condiţiile în care în perioada respectivă, pe rolul Parchetului Beiuş era înregistrat un dosar penal având ca obiect comiterea infracţiunilor de furt calificat, distrugere şi profanare de morminte în care erau vizaţi reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice.
O altă afacere pusă în cârca lui Sabău vizează presiunile pe care le-ar fi exercitat asupra lui Domocoş în primăvara acestui an, după ce a aflat, printr-un intermediar, despre intenţia acestuia de a depune un denunţ împotriva lui.
Concret, Sabău i-ar fi transmis prin intermediul cumnatului său, Dinu Lupaş, şi al unei alte persoane, că are dovezi din care rezultă că edilul şi-ar fi încălcat obligaţiile ce decurgeau din măsurile preventive luate împotriva sa, luând legătura cu persoane cu care avea interdicţia de a comunica, dar şi că are dovezi că a comis noi abuzuri, finanţând ilegal din fonduri publice echipa de fotbal din Beiuş, respectiv că a luat şpagă pentru emiterea unor autorizaţii de construcţie.
Denunţuri pe bandă rulantă
Potrivit comunicatului DNA, primarul unei comune din zonă a susţinut în faţa procurorilor că, în perioada 2011-2015, magistratul ar fi pretins şi primit din partea lui produse viticole, obiecte de mobilier, diverse servicii, în schimbul cărora Sabău urma să-l protejeze de dosare penale, "cât şi pentru a-l favoriza pe primar şi a dispune o soluţie favorabilă faţă de acesta într-un dosar deja existent pe rolul unităţii de Parchet".
Denunţător al prim-procurorului Gligor Sabău e şi un om de afaceri din zonă. Potrivit acestuia, firma pe care o administrează ar fi efectuat reparaţii la instalaţia de apă din locuinţa magistratului, fără ca acesta din urmă să plătească, contravaloarea lucrărilor fiind cuprinse în devizul de lucrări efectuate la o... şcoală. "În schimbul acestor foloase, inculpatul urma să-l favorizeze pe omul de afaceri prin tergiversarea cercetărilor şi obţinerea unei soluţii favorabile acestuia, în dosarul penal în care era vizat".
UPDATE
În cursul zilei de joi, Gligor Sabău a fost prezentat la Curtea de Apel Oradea, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Deliberările s-au întins, însă, pe parcursul mai multor ore pânăla miezul nopţii judecătorul neluând încă nicio decizie în ce-l priveşte pe magistrat.