Liberalul Florin Birta a depus vineri după-amiază, în sala mare a Primăriei, jurământul de primar al Oradiei, intrând astfel în cel de-al doilea mandat.

În ședință festivă

Şedinţa de constituire a noului Consiliu Local, în urma alegerilor din 9 iunie, în cadrul căreia au depus jurământul noii aleşi ai Oradiei, în frunte cu primarul reales Florin Birta, a fost condusă de prefectul de Bihor, Marcel Dragoş.

Fost viceprimar al Oradiei, reales pe listele PNL, dar care a renunţat la funcţia de consilier local, prefectul Dragoş a fost secondat de decanul de vârstă al noilor aleşi locali, PNL-istul Grigore Morar (65 ani), flancat de cei mai tineri consilieri locali, udemerista Papp Lilla (28 ani) şi social-democratul Radu Sebeşan (24 ani).

La evenimentul desfăşurat cu sala plină au participat - pe lângă cei 24 din cei 27 de noi consilieri locali care au jurat, pe rând, cu mâna pe Biblie şi Constituţie, că vor apăra interesele orădenilor - colegi de partid, apropiaţi ai acestora şi angajaţi din Primărie.

Întâlnirea a fost deschisă de episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, care a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru”. În sală au putut fi văzuţi, printre mulţi alţii, parlamentarii bihoreni Arina Moş şi Ioan Cupşa, subprefectul Emilian Pavel, fostul prefect de Bihor, Dumitru Ţiplea şi fostul preşedinte al PNL Bihor, Cornel Popa.

Actualul lider al filialei, Ilie Bolojan, s-a aşezat discret în sală, în spatele liberalilor, iar primarul Birta, reconfirmat în funcţie, a aşteptat să îi vină rândul să depună jurământul întreţinându-se cu soţia sa, Patricia (foto), care l-a însoţit la eveniment.

„Jur să...”

Cei 24 de consilieri locali validaţi în funcţie din totalul de 27 de aleşi şi-au asumat răspunderea în faţa orădenilor, rostind cu mâna pe Biblie şi Constituţie cuvintele „Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului Oradea."

Aceştia au încheiat cu formula „Aşa să îmi ajute Dumnezeu!”, unii dintre ei rostind-o și în limba maghiară.

Aleşii locali şi-au semnat, fiecare, jurământul în două exemplare, dintre care unul este păstrat la Primăria Oradea, iar celălalt l-au primit ca să îşi amintească promisiunea făcută.

„Un om important în viaţa mea...”

Chemat, la rândul său, în faţa sălii, liberalul Florin Birta a rostit jurământul prevăzut de lege şi şi-a ţinut primul discurs în calitate de primar reales al Oradiei. În prima sa frază, primarul a mulţumit familiei pentru susţinerea pe care i-o acordă, după care a continuat, vizibil emoţionat, cu mulțumiri adresate predecesorului său. 

„Vreau să mulţumesc unui om important în viaţa mea, domnului Ilie Bolojan, care m-a învăţat ce înseamnă o administraţie publică funcţională şi eficientă", a spus Birta, căutându-l cu privirea în sală pe liderul PNL, care îl urmărea încercând să îşi stăpânească orice reacţie.

Primarul Oradiei le-a mai mulţumit fostului preşedinte al PNL Bihor, Cornel Popa, care l-a invitat în partid, consilierilor locali, indiferent de culoarea politică, şi angajaţilor Primăriei, alături de care a implementat proiectele oraşului în mandatul precedent din perioada 2020-2024.

Un nou capitol în istoria Oradiei

În discursul său cu care și-a început al doilea mandat, primarul Florin Birta a militat pentru o bună colaborare dintre municipalitatea pe care o va conduce, ca executant, şi Consiliul Local Oradea, care constituie forul decizional. „Suntem împreună la începutul unui nou mandat în care vom scrie următorul capitol din istoria Oradiei. Anii care vin sunt esenţiali pentru a construi viitorul pe care îl merităm, iar colaborarea noastră va fi piatra de temelie a acestui progres", a spus Birta.

În luarea sa de cuvânt, primarul Oradiei a vorbit liber ajutându-se, din când în când, de câteva idei notate pe o foaie pe care o avea în faţă.

În ceea ce priveşte planurile de viitor ale noii administraţii, Birta a amintit, printre multe altele, proiecte legate de conectivitatea cu alte oraşe din România şi Europa, reabilitarea şi dotarea şcolilor şi grădiniţelor, îmbunătăţirea dotărilor spitalelor, reabilitarea clădirilor din centrul istoric şi crearea de spaţii verzi. „Vrem să facem din Oradea un model de dezvoltare durabilă şi modernă, aşa cum am început în anul 2008 (n.r. - când Primăria Oradea a fost preluată de Ilie Bolojan)”, a spus Florin Birta.

Primarul reales a încheiat cu formula: „Doamne-ajută şi apără Oradea şi judeţul Bihor!”. 

Consiliul Local Oradea a fost format...

Discursul primarului Birta a încheiat şedinţa de constituire a noului Consiliu Local care va conduce Oradea în intervalul 2024-2028. 

Consiliul Local Oradea este format dintr-o majoritate simplă de 17 consilieri locali ai PNL (n.r. cu trei mai puţini decât în perioada 2020 – 2024), urmaţi de UDMR, cu 5 aleși (n.r. cu o creştere de un mandat), PSD, care are tot 3 consilieri locali, ca până acum, iar nou intrată în deliberativul local este formaţiunea AUR, cu doi reprezentanți. 

Din partea PNL au depus vineri jurământul de consilieri: Dănuţ Dejeu (foto), Camelia Dulcă, Grigore Morar, Carmen Rus, Alin Torjoc, Antonia Nica, Teofil Filimon, Ligia Burta, Călin Barabaş, Ionuţ Domocoş, Karmen Chimerel, Ioan Tirla, Ioan Lezeu şi Florin Marinău.

De la UDMR și-au preluat mandatele Szabó József, Pető Dalma, Szántó Ildikó, Győrgy Janos şi Papp Lilla (foto).

Grupul PSD va fi reprezentat de Adrian Madar, Alin Novac Iuhas şi Radu Sebeşan, în timp ce AUR se va baza pe voturile consilierilor Costel Moza şi Ioana Popuş (foto, în prim-plan).

... negocierile continuă

După cum a anunţat primarul Florin Birta, alţi trei liberali vor depune jurămintele de consilieri locali în cadrul unei şedinţe extraordinare care va fi convocată pentru joia viitoare.

Atunci, aleşii locali Andrei Crăciun, Marius Zdrâncă şi Nicolae Nica vor prelua mandatele în locul colegilor Florin Birta, Marcel Dragoş şi Arina Moş, care au renunţat la funcţia de consilier local pentru a fi primar de Oradea, prefect de Bihor, respectiv parlamentar.

„Tot atunci se va proceda la alegerea viceprimarilor municipiului Oradea”, a anunţat la microfon Birta. 

BIHOREANUL a aflat că, în prezent, reprezentanţii PNL Bihor negociază în paralel cu reprezentanții celorlalte formațiuni politice, pentru constituirea unei alianţe în vederea formării unei majorități calificate (două treimi din consilieri).

Negocierile se poartă "la pachet" atât pentru Consiliul Local Oradea, cât şi pentru Consiliul Judeţean Bihor, unde liberalii au nevoie de câteva voturi pentru a-şi putea aproba în cadrul dezbaterilor toate proiectele.

Şansele ca negocierile să se concretizeze înainte de finalizarea alegerilor parlamentare care vor da noul guvern, cu efect în structurile puterii până în teritoriu, sunt însă destul de mici.

Până atunci, PNL Oradea îşi va stabili propunerile pentru posturile de viceprimar de Oradea într-o şedinţă anunţată pentru prima parte a săptămânii viitoare, iar organizaţia judeţeană va decide secunzii viitorului președinte interimar al Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, într-o şedinţă de joia viitoare. Viceprimarii şi vicepreşedinţii care vor fi aleşi ar putea să aibă însă mandat limitat, în cazul în care PNL va stabili alianțe cu alte partide.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!