Oradea a devenit o destinaţie turistică inclusiv pentru persoanele care apelează la mila publică. Dintre acestea, doar 20% sunt din Oradea şi circa jumătate fac acest lucru ca un mod de viaţă şi nu de nevoie.

"Turismul" de miloagă

Poliţia Locală Oradea a ridicat anul trecut de pe domeniul public 4.320 de persoane care cerşeau sub diferite forme. Numărul este mai mare cu 231 de cazuri faţă de anul precedent.

"În anul 2023, odată cu faima oraşului, a crescut şi numărul turiştilor de acest fel. Am avut persoane venite din judeţele Sibiu sau Cluj, dar şi din străinătate cum ar fi Marea Britanie", a declarat joi, în cadrul conferinţei de presă pe tema activităţii Direcţiei Poliţia Locală Oradea pentru anul 2023, directorul Samuel Milian.

Anul trecut poliţiştii locali au identificat inclusiv cerşetori "repatriaţi" care s-au oprit în Oradea să îşi facă bani în drum spre localitățile de reşedinţă. "Am văzut persoane care apelau la mila publică dar conduceau maşini cu număr de Germania. Veneau în ţară şi se opreau o zi sau două în oraş înainte să plece mai departe", a spus Milian.

Cea mai mare parte a cerşetorilor provin din afara judeţului ori din Republica Moldova.

"Localnici din Oradea şi zonele limitrofe, probabil că sunt cam 20% - 30% dintre cerşetori", a spus Samuel Milian.

Falşii cerşetori

Mai mult, cam jumătate dintre persoanele identificate ca apelând la mila publică fac acest lucru ca un mod de viaţă şi nu de nevoie înşelându-i, practic, pe cei de la care cer bani. "Doar 50% dintre persoanele găsite cerşind erau în situaţii paupere", a arătat directorul.

În general, în funcţie de tehnică şi succesul la public, judecând după sumele descoperite asupra lor, cerşetorii câştigă câteva sute de lei pe zi. "Nu există o cifră anume. Am găsit acum doi ani pe cineva care avea la el 400 lire sterline, dar de atunci am identificat şi persoane cu sume de 150 – 200 lei", a declarat directorul.

Conform evidenţelor instituţiei, dacă în anul 2022 poliţiştii locali au confiscat de la cerșetori 3.774 lei, anul trecut suma a crescut la 5.781 lei.

"Un oraş liniştit"

De altfel, potrivit raportului pe 2023, anul trecut activitatea instituţiei a înregistrat creşteri pe majoritatea domeniilor de responsabilitate, de la ordine publică şi disciplina în construcţii la protecţia mediului şi activitatea comercială. "Avem o creştere activităţii cu aproximativ 8%, ceea ce ne arată eficienţa poliţiştilor locali", a spus Milian.

Spre exemplu, numai în cadrul Compartimentului Ordine Publică şi Rutieră numărul contravenţiilor constatate au crescut de la 125 în 2022 la 203 în cursul anului 2023 în cazul traficului greu, de la 1.355 la 2.281 în ceea ce priveşte tulburarea liniştii publice şi de la 28.530 la 31.468 în cazul abaterilor de la normele legale privind circulaţia pe drumurile publice.

În ciuda acestui trend ascendent, directorul Poliţiei Locale susţine că Oradea şi-a păstrat caracterul de oraş sigur. "Oradea este un oraş liniştit. Am curaj să îmi trimit copiii singuri în oraş chiar dacă au sub 14 ani", a spus Milian.

Direcţia Poliţia Locală Oradea lucrează cu 68 de angajaţi, cu mult sub nivelul permis de lege. Normativele în vigoare prevăd un poliţist local la o mie de locuitori, ceea ce înseamnă că în Oradea ar putea activa 183 de astfel de lucrători.

Conducerea direcţiei vrea să scoată la concurs 10 posturi pentru creşterea efectivelor, dar angajările sunt blocate.

Vezi aici raportul de activitate al Direcției Poliției Locale Oradea pentru anul 2023:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!