Producţia naţională de miere de anul acesta va fi redusă la 12.000 – 13.000 de tone pe fondul secetei care a distrus vegetaţia.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, bihoreanul Ioan Fetea, a declarat pentru Agerpres că anul acesta cantitatea de miere produsă la nivel naţional acesta fi undeva la 45% faţă de producţia medie dintr-un an bun.

„Dacă ne comparăm cu un an bun - 2015 de exemplu - când am fost pe primul loc în Europa cu peste 32.000 de tone de miere, acum facem undeva la 12-13.000 de tone", a afirmat Fetea.

Potrivit preşedintelui ACA România, în zonele calamitate producţia este redusă şi cu 70%.

Din perspectiva noastră (n.r. producţia) va fi undeva la 45% din media anuală, pentru că în afară de rapiţă, unde oricum au fost ploi, a fost vânt, s-au suprapus cu culesul de nectar şi în aceste condiţii nu s-au făcut decât cantităţi reduse", a declarat acesta.

Fetea a mai spus că "salcâmul a îngheţat aproape 40%-50%, iar aici în vest, la Valea lui Mihai, chiar 70%-80%, deci nu putem vorbi de nişte producţii".

Potrivit acestuia, apicultorii au fost nevoiţi să hrănească familiile de albine cu siropuri încă din luna iulie fapt pentru care cheltuielile lor au crescut cu 40% - 50%.

În aceste condiţii, ACA a solicitat Ministerului Agriculturii un ajutor de minimis pe care speră să îl primească la rectificarea de buget din toamnă.

„Noi am solicitat 20 de euro pe familia de albine şi anul trecut, dar s-au dat 5 euro, adică 20 de lei. Acum depinde de ce fonduri sunt", a spus Fetea.

Cei circa 40.000 de apicultori din România deţin circa 1,47 milioane de familii de albine care produc în medie 22.000 tone de miere pe an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!