Orădenii refuză să îşi încheie asigurări obligatorii de locuinţe, iar deţinătorii de imobile care aveau poliţe de asigurare a căror valabilitate a expirat nu vor să îşi încheie altele noi.

"La acestă dată numărul poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţei încheiate în municipiul Oradea este de 7.000, ceea ce înseamnă că sunt cu o mie mai puţine decât în urmă cu patru luni, când erau circa 8.000 de poliţe valabile", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Tănase Miculescu, directorul adjunct al Direcţiei de Finanţe din cadrul Primăriei orădene.

Raportat la cele circa 90.000 de locuinţe din municipiu, asta înseamnă că doar 8% dintre orădeni şi-au încheiat poliţe obligatorii de asigurare a locuinţelor.

Directorul a pus scăderea numărului de poliţe pe seama faptului că ulterior expirării perioadei de valabilitate a acestora proprietarii de locuinţe au refuzat să le reînnoiască.

Tănase Miculescu a reamintit cu această ocazie că potrivit Legii 260 din 2008 nerespectarea de către persoanele fizice şi persoanele juridice a obligativităţii de asigurare a locuinţelor se sancţionează cu amendă înter 100 şi 500 lei.

Legea 260/2008, care prevede asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor nu se aplică persoanelor fizice şi juridice care şi-au încheiat deja o asigurare facultativă a locuinţelor, cu condiţia ca aceasta să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie.

Costul unei asigurări diferă în funcţie de calitatea materialului din care sunt construite locuinţele. Astfel, pentru o locuinţă de tip A, adică din beton şi cu toate facilităţile, costul unei asigurări este de 10 euro, iar pentru o locuinţă de tip B, clădită din chirpici, de 20 de euro.

Citeşte pe aceeaşi temă şi articolul "Fuga de asigurare"