Primăria Oradea a scăpat de amenda de 40.000 lei aplicată de Garda de Mediu Bihor în vara anului 2015 pentru doborârea stejarilor din Piaţa Unirii. În urma procesului intentat de municipalitate Gărzii Naţionale de Mediu, Tribunalul Bihor a înlocuit, prin sentinţa din 6 februarie, sancţiunea amenzii cu aplicarea unui simplu avertisment.

"Instanţa admite în parte plângerea contravenţională formulată de petentul Municipiul Oradea în contradictoriu cu intimata Garda Naţională de Mediu şi în consecinţă dispune înlocuirea sancţiunii amenzii contravenţionale aplicate prin procesul verbal cu contravenţie cu sancţiunea avertismentului", se menţionează în rezumatul soluţiei postat pe portalul instanţelor.

Vestea anulării amenzii a fost primită cu satisfacţie de reprezentanţii municipalităţii, care au contestat sancţiunea de la bun început. "Această sentinţă dovedeşte că sancţiunea aplicată a fost disproporţionată. Acolo s-au plantat mult mai mulţi copaci decât s-au tăiat", a declarat marți pentru BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan.

Edilul a subliniat încă o dată că tăierile de arbori din Piaţa Unirii au fost impuse de lucrările de reabilitare a zonei cofinanţate din fonduri europene. "Este cât se poate de adevărat că un copac de 30 de ani nu poate fi înlocuit de un arbore tânăr, oricât de viguros. Nu puteam, însă, implementa proiectul pentru că rădăcinile arborilor afectau toate lucrările din subteran. Şi dacă i-am fi ocolit, deşi era imposibil să lucrăm doar în jurul lor, ar fi crescut în timp şi ar fi împins trotuarul în sus", a spus Mălan.

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea orădeană a fost amendată cu 40.000 lei în iunie 2015 pentru cei nouă stejari pe care i-a pus la pământ în Piaţa Unirii.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor respinsese cererea Primăriei de a aviza tăierea acestor copaci, APM considerând că arborii nu încurcă reabilitarea Pieţei Unirii şi trebuie incluşi în proiect.