Există o posibilitate ca fermierii bihoreni să îşi poată vinde fructele şi legumele mai scump, dar totuşi orădenii să le cumpere la preţuri mai mici decât în prezent? Reprezentanţii Asociaţiei Firmelor Bihorene spun că da, prin eliminarea interemediarilor!
AFB a lansat joi, la Hotel Continental, în prezenţa a peste 50 de fermieri bihoreni, proiectul "AFB Local Market", care urmăreşte eliminarea intermediarilor din lanţul de comercializare a produselor agricole, cu scopul de a proteja interesele fermierilor şi orădenilor.
"Cine stă în piaţă nu are timp să stea în seră. Ca fermier, pentru a putea produce, te loveşti de nevoia de a vinde repede. De multe ori agricultorii îşi dau produsele unor intermediari la preţuri mici, doar pentru că nu pot sta cu ele la vânzare. Aşa se ajunge în situaţia că de la fermierul care le-a cultivat până la orădeanul care le pune pe masă, preţul produselor se dublează sau chiar triplează", a sintetizat Dan Octavian, directorul general al Asociaţiei Firmelor Bihorene.
Pentru ca banii încasaţi în prezent de intermediari să se regăsească în buzunarul agricultorilor şi al orădenilor, AFB vrea să pună faţă în faţă a producătorili cu cumpărătorii.
Asociaţia va deschide în această lună în cartierul Nufărul prima piaţă orădeană fără intermediari. "Cartierul Prima numără peste o mie de apartamente construite, din care 800 vândute, aşa că găzduieşte un număr imens de potenţiali cumpărători. Vom pune la dispoziţia agricultorilor un spaţiu delimitat în incinta parcării, iar pe timpul pieţei bariera de la intrare va rămâne tot timpul ridicată", a spus Denisa Cătană, directorul de vânzări al companiei.
Piaţa va funcţiona o zi pe săptămână, în baza unui orar care va fi stabilit împreună cu fermierii. Aceştia îşi vor aduce mesele pentru vânzare, dar vor avea acces la o sursă de apă potabilă, pubelă pentru mizerii şi toaletă.
De asemenea, în baza unui protocol încheiat între fermierii locali, departamentul de Marketing şi Management al Facultăţii de Ştiinţe Economice Oradea şi asociaţia studenţească ARISE, AFB vrea să pună la punct şi alte sisteme de vânzare directă.
Potrivit înţelegerii, studenţii vor culege din pieţele şi supermarketurile orădene toate preţurile produselor, acestea fiind comunicate fermierilor în prima zi a fiecărei săptămâni, ca să poată să îşi calculeze preţurile la care îşi pot vinde marfa în condiţiile eliminării intermediarilor.
Agricultorii îşi vor mai putea da produsele în curtea întreprinderilor orădene dispuse să îşi sprijine angajaţii să cumpere produse sănătoase la preţuri mai mici în ziua de salariu sau, direct din grădină, către restaurantele şi grădiniţele orădene, în cazul în care AFB va reuşi să pună producătorii şi cumpărătorii la aceaşi masă. Şi n-ar avea de ce să nu reuşească pentru că, până la urmă, ambele părţi câştigă. Mai puţin intermediarii care stăteau până acum între ţăran şi orăşeanul care îi cumpăra produsele...