Programul Rabla Local, destinat colectării de la populaţie a autovehiculelor uzate în vederea scoaterii din circulaţie, nu are căutare în Oradea, deşi termenul limită a fost prelungit cu o lună.

Doar o zecime!

Doar o zecime din cele 5.000 de locuri care au fost alocate municipiului de către Administraţia Fondului de Mediu au fost ocupate efectiv cu solicitări din partea orădenilor.

"AFM a aprobat pentru municipiul Oradea o finanţare în valoare de 12.000.000 lei, echivalentul a 5.000 de autoturisme uzate, care îndeplinesc condiţiile de casare. Până azi, 25 septembrie, în program s-au înscris 516 orădeni", a transmis luni Primăria Oradea.

Până luni după-amiază s-au mai scris în program încă doi orădeni.

Primăria Oradea le-a amintit orădenilor că mai au la dispoziţie doar cinci zile pentru înscrierea în aplicaţie.

"Persoanele interesate să renunţe la maşinile vechi se mai pot înscrie în programul pentru casarea autovehiculelor uzate «Rabla Local» până în 29 septembrie, la ora 23:59", se menţionează în comunicat.

Cu program prelungit

După cum BIHOREANUL a mai scris programul Rabla Local a fost prelungit cu o lună, pe fondul numărului mic de solicitanţi, inclusiv în Oradea.

Spre exemplu, de la lansarea acestuia, în 31 iulie, până la 7 septembrie s-au înscris în aplicaţie doar 466 de orădeni.

AFM a alocat municipiului Oradea suma de 12 milioane lei. Proprietarii care renunţă, prin program, la maşinile uzate vor primi în schimb 3.000 lei. Din această sumă 2.400 lei vor fi alocaţi de către AFM, iar diferenţa de 600 lei de către bugetul local.

Bugetul alocat programului ar permite retragerea din circulaţie a 3.000 de autovehicule din cele 110.000 de maşini care formează parcul auto orădean.

Spre deosebire de anii anteriori, programul Rabla Local permite în premieră ca populaţia să renunţe la maşina veche fără a avea, în schimb, obligaţia să îşi achiziţioneze alta, nouă.

Cu implicarea Primăriei

Pentru a putea renunţa la maşina veche în schimbul sumei de 3.000 lei, solicitanţii programului trebuie să se înscrie în platforma AFM, pe pagina de internet www.afm.ro , la secţiunea "Programe de finanţare"

Documentele justificative vor fi prezentate Primăriei Oradea, ulterior înscrierii.

"Este important de reţinut faptul că cetăţenii pot face predarea autovehiculului numai după semnarea contractului de finanţare cu Primăria Oradea", se menţionează în comunicatul Primăriei

După lansarea platformei şi înscrierea persoanelor fizice în program, AFM va transmite fiecărei primării din ţară lista cu persoanele înscrise.

Cetăţenii vor prezenta Primăriei documentele justificative de eligibilitate după care se va încheia contractul de finanţare dintre primărie şi cetăţean.

Ulterior, va urma predarea autoturismului de către proprietar la un centru de preluare, după care acesta se va radia din circulaţie. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!